Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić dobila je u poslednjih 24 sata preko društvenih mreža pretnje smrću, a nakon njenih izjava na tribini festivala "Rebedu" koji se održava u Dubrovniku. Ona je za portal Nova.rs istakla da su te njene izjave "munjevito došle do velikih srpskih nacionalista koji su tada na sebi svojstven način 'braneći' Srbiju od nje počeli da pozivaju na to da je treba 'zaklati, iseliti i silovati'".

Ana Lalić je na večerašnjoj tribini u Dubrovniku pročitala neke od pretnji i brojnih uvreda i psovki, među kojima je i da će je „zaklati u Novom Sadu“.

„Juče sam pozvana kao gošća festivala da govorim na tribini na temu nacionalizma i tom prilikom sam izjavila da je Vojvodina stalna meta srpskog nacionalizma. Rekla sam da je u poslednjih 12 godina konstantno u toku njeno ‘dosrbljavanje’, jer za srpske vlasti građani Vojvodine nisu dovoljno Srbi jer nisu nacionalisti i jer insistiraju na svojoj multikonfesionalnosti i multietničnosti, što očigledno remeti viziju stvaranja ‘srpskog sveta'“, rekla je Lalić za portal Nova.rs.

Ona je u izjavi istakla da je ovu svoju tezu potkrepila i činjenicom da se u Novom Sadu „crkve zidaju kao trafike“.

„I to ne iz hrišćanskih motiva, već isključivo kao simbol političke osvete lokalne vlasti prema građanima, za koje su procenili da nisu dovoljno veliki Srbi“, izjavila je  Lalić.

Ona kaže da su nakon toga usledile pretnje na društvenim mrežama.

„Uprkos tome što je tribina bila u Dubrovniku, moja izjava je munjevito došla do Srbije i to upravo do tih velikih srpskih nacionalista, koji su tada na sebi svojstven način ‘braneći’ Srbiju od mene počeli da pozivaju na to da me treba zaklati, iseliti, silovati i kao kolateral srušiti sve katoličke crkve u Novom Sadu i Vojvodini“, rekla je Lalić.

Podsetimo, Lalić je juče izjavila da je u Vojvodini neprestano na delu „dosrbljavanje“ i „galop srpskog nacionalizma“.

„Mi u Vojvodini gotovo svakodnevno doživljavamo izvesno dosrbljavanje. Crkve nam niču u svakom kvartu, i to ne u stilu pravoslavnog baroka koji je karakterističan za Vojvodinu, nego u vizantijskom stilu. Vojvodina jeste još uvek multietnička, ali vrši se demografski inžinjering, Republika Srpska ima svoju Republiku Srpsku u Vojvodini“, rekla je ona tada na tribini „U raljama nacionalizma“ u Dubrovniku.

Inače, festival „Rebedu“ sa antiratnom tematikom organizuje se već pet godina zaredom u Duborvniku i okuplja ljude iz regiona koji insistiraju na suočavanju sa prošlošću i miru.

Festival je posvećen i obeležavanju 60. godišnjice rođenja preminulog novinara i pisca iz Splita Predraga Lucića (1964 – 2018), jednog od osnivača kultnog nezavisnog nedeljnika iz najvećeg dalmatinskog grada, „Feral tribjun“ (Feral Tribune).

***

BONUS VIDEO – Ana Lalić o populističkim trikovima za praznično anesteziranje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare