Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nekoliko puta u manje od mesec dana objavljivala je odluke i mere u cilju efikasnije borbe protiv pandemije koronavirusa, koje je kasnije povlačila. Informacije koje je javnost dobijala od šefice vlade često su bile kontradiktorne. Od državne tajne o broju respiratora do otkrivanja iste, preko preinačene dozvole za šetnju kućnih ljubimaca, pa sve do uvođenja i povlačenja uredbe o informisanju građana za vreme epidemije.

Podsetimo, Vlada Srbije povukla je usvojenu uredbu od 28. marta, odnosno svoj zaključak o informisanju u vreme pandemije koronavirusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje. Zaključkom je bilo zaprećeno da svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje od ove bolesti, a koja su saopštila „neovlašćena lica“, prete sankcije koje važe za period vanrednog stanja.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, premijerka Brnabić je najpre zaboravila da je Vlada Srbije donela Zaključak, a ne Uredbu, rekavši da je cilj  „uredbe“ bio da obezbedi pravovremeno i potpuno informisanje građana.

„Srbija je najviše uradila od svih zemalja u Evropi, ako ne i najviše od svih zemalja na svetu, da građani dobijaju tačne i pravovremene informacije“, rekla je Brnabić, a odmah potom odustala od tog cilja „da se ne bi bacala senka na sve ono što smo do sada uradili“ i da se ne bi dala prilika „Tanji Fajon, Harlemu Deziru i ostalima“ da pričaju kako u Srbiji ne postoji sloboda medija.

Dakle, ukoliko je ocena predsednice Vlade tačna – da je Srbija uradila „najviše u Evropi i svetu“ na tačnom informisanju građana, onda je država, „na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, od toga odustala, e da se vlasti ne bi okrnjio rejting zbog priča o cenzuri.

Potom, nakon što je nahvalila pomenutu „uredbu“ (a zapravo Zaključak Vlade), Brnabić je rekla da je njena „glupost i krivica što smo ovu uredbu doneli“. Zašto je to bila glupost, ako je dovela do tolikih blagodeti po informisanje građana Srbije?

Tom prilikom, premijerka Brnabić je govorila i o novinarki Nova.rs Ani Lalić, koja je prethodne večeri uhapšena zbog izveštavanja o stanju u Kliničkom centru Vojvodine. I opet je Brnabić bila kontradiktorna – rekla je da je širenje lažnih vesti u vanrednom stanju „ozbiljan prekršaj“, a potom rekla da će apelovati da „nema privođenja, čak i ljudi koji govore laži da bi ih iskoristili za političke napade“.

Koga je Ana Lalić politički napala i kako? I opet, čak i da je tačna ocena predsednice vlade – da su te „laži“ opasna stvar u vanrednom stanju, zašto onda apeluje da se takve stvari ne kažnjavaju?

Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Ovo nije prvi put da premijerka Srbije šalje kontradiktorne poruke i da Vlada menja prethodno donesene odluke. Jedan od slučajeva koji je ostao posebno upečatljiv bio je onaj koji se odnosio na broj respiratora, nakon što je 12. marta premijerka Brnabić tvrdila da je njihov broj državna tajna.

Nešto kasnije, tog istog dana javnosti se obratio ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je rekao da se respiratori prebrojavaju i tako najavio ono što je uveče usledilo – predsednik Vučić je objavio da Srbija ima 1008 respiratora.

Dva dana kasnije, Vučić je ponovo istakao da je broj respiratora državna tajna, navodeći da će on lično da ih nabavlja, „na polucrno“.

Šetnje ljubimaca

Vlada Srbije preinačila je i svoju prvobitnu odluku o trajanju policijskog časa od 20 časova do pet ujutru, te je tako zabrana kretanja produžena na period od pet ujutru do 17 časova. Kao izuzetak od mera koje su uvedene 22. marta, navedeni su kućni ljubimci, čiji su vlasnici dobili dozvolu da ih prošetaju u periodu od 20 do 21 čas u krugu od 200 metara oko adrese stanovanja.

Tri dana nakon uvođenja ove odluke, oglasio se predsednik Vučić, koji je ljutito najavio da će pomenuta odluka biti povučena.

„Ja sam se naljutio na odluku da pustimo ljude da šetaju pse i ta odluka će u kratkom vremenskom periodu biti ukinuta. To vam garantujem. Mislite zato što sam zlikovac i ne volim pse. Moja ćerka ima psa“, izjavio Vučić, poručivši vlasnicima pasa da ih šetaju ujutru u 5:15 i popodne u 15h.

Već 28. marta Vlada Srbije ukinula prethodno donesenu odluku.

„Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas“, navedeno je iz ove institucije.

Prethodnog meseca u Srbiji su se „lomila koplja“ i povodom odluke Vlade Srbije da ne zatvara škole, vrtiće i fakultete, iako je prethodno građanima preporučeno da vode računa i da se ne okupljaju u velikom broju.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je 13. marta da je to stav struke, rekavši „da nema nikakvog stručnog opravdanja i stručne osnove da još uvek zatvaramo škole, vrtiće i fakultete“.

Foto: TANJUG/TANJA VALIČ/ bs

Odluka o zatvaranju škola, vrtića i fakulteta usledila je dva dana kasnije, 15. marta, kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje. Tada je rečeno da  nastave u školama najverovatnije neće biti do kraja školske godine.

Pomenute odluke koje su imale za cilj sprečavanje okupljanja i nastajnje većih gužvi, uticale su i na organizaciju gradskog prevoza u Beogradu.

Tako je Sekretarijatu za javni prevoz izdata naredba za smenjenje obima javnog gradskog prevoza od utorka, 17. marta i njegovo stavljanje na subotnji režim vožnje, uz ukidanje svih noćnih linija.

Nije bilo baš najjasnije kako će smanjenje broja autobusa smanjiti i gužve u njima, a već nekoliko dana kasnije doneta je odluka o potpunom ukidanju gradskog prevoza i uvođenju specijalnih linija za prevoz. Ona je sprovedena 21. marta.

Prvih pet dana po uvođenju vanrednog stanja i zatvaranja obrazovnih ustanova, kafići, i tržni centri su i dalje radili, doduše, skraćeno. Odluka o skraćenom radnom vremenu preinačena je u potpuno zabranu rada 21. marta.

Nešto ranije, na konferenciji za medije premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da će Vlada Srbije uraditi sve što je neophodno, pa i ako treba da će pooštriti mere.

„Ako Vlada treba da bude restriktivnija – biće. Ne pretim već obećavam“, naglasila je predsednica vlade.

Odluka Vlade Srbije da u potpunosti zabrani rad svih objekata i delatnosti koji podrazumevaju bliski fizički kontakt, kao što su frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi i teretane. došla je više od pola meseca nakon što je predsednik države, po proglašenju vanrednog stanja izjavio da su teretane izvor zaraze i da ne treba da rade dok traje epidemija.

„Zatvaraju se i teretane jer su to mesta najveći izvor zaraze“, rekao je Vučić 15. marta, dana kada je uveo vanredno stanje, da bi juče, 1. aprila, 17 dana od uvođenja vanrednog stanja, Vlada Srbije donela odluku o zatvaranju svih teretana, kladionica, kockarnica i automat klubova.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Facebook 

Instagram  

Twitter