Ana Banko: Pažljivo pratiti novi soj koronavirusa

Društvo 22. dec. 202014:03
Podeli:
Dr Ana Banko Foto: Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

 Virusolog Ana Banko izjavila je danas da je efikasnost vakcina protiv korona virusa do 95 odsto dovoljna da se zaustavi epidemija, ali i da mnogo toga zavisi od logistike i od toga koliko će ljudi dobiti pristup da se vakciniše.

Banko je za televiziju N1 izjavila da korona virus ima manji potencijal mutacije nego virus gripa, ali da ono što se dešava u Velikoj Britaniji, gde je registrovana veća pojava mutacije ovog virusa, treba pažljivo pratiti. Prema njenim rečima za sada podaci pokazuju da je „opravdana nada da će vakcina biti efikasna“ i u slučajevima mutacije korona virusa.

„Sasvim je normalna osobina virusa da mutiraju i da se menjaju. To što se desilo u Velikoj Britaniji pokazuje da kod velikog broja pozitivnih PCR testom nedostaje segment S proteina, iako su uzorci pozitivni“, kazala je Banko.

Ona je rekla da su prve takve mutacije uočene krajem septembra, a da ih sada ima oko 900, kao i da su te mutacije ukazivale na povećanu mogućnost prenosa.

Banko je rekla da po sadašnjim saznanjima ima preko 20 poznatih mutacija korona virusa, koje su primećene pojedinačno – u Južnoj Africi, Danskoj i Singapuru, da se mutacije odnose „na jednom od 30.000 slova u genomu virusa“, a da su neke od ovih mutacija baš na „S proteinu“ koji je odgovoran za vezivanje za ćelije inficiranih korona virusom – što su mutacije primećene u Velikoj Britaniji gde se virus proširio medju školskom decom.

„Neophodno je da se podaci pomno prate u narednom periodu. Kada je pandemija ovolikih razmera u toku, normalno je da virus mutira, mutira i u našem organizmu. Neke varijante (mutacije virusa) koje su se ranije pojavljivale nisu imale ovakav eksponencijalni rast, ali ;čak i ako ima veću moć transmisije nije dokazano da izaziva teža oboljenja“, rekla je Banko.

Komentari

Vaš komentar