Foto: ColorMaker / Shutterstock, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da jedva čeka početak gradnje novog savskog mosta i da Beograd saobraćajno više ne može da funkcioniše sa Starim savskim mostom koji je, kako je rekao, kočnica razvoju grada.

Na konferenciji za novinare nakon obilaska renoviranog Omladinskog pozorišta “Dadov“, Šapić je rekao da, pored početka gradnje Novog savskog mosta, jedva čeka i raščišćavanje prostora gde je bila fabrika Rade Končar da bi se izgradila jedna nova saobraćajnica i potpisivanje ugovora o novom tunelu koji će ići od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana.

„Beograd se toliko razvio da više ne može da izdrži saobraćajno. Ukoliko ove saobraćajne stvari i metro ne završimo, Beograd neće moći da funkcioniše. Mi moramo da dođemo da toga da metro postane glavni vid prevoza u gradu i do većeg broja protočnih mostova i tunela“, poručio je Šapić.

On je objasno da se prostor na kome je bila fabrika Rade Končar raščišćava da bi se izgradila nova saobraćajnica, da žele da produže Bulevar Zorana Đinđića do Vladimira Popovića i da tu konačno bude jedno veliko čvorište, da se rastereti usko grlo koje je kod TC „Ušće“, koje je, kako je rekao, sada često praktično nepremostivo.

S druge strane, ističe, ideja o tunelu datira još od 1955. i to će to biti veliki saobraćajni projekat koji menja saobraćajnu arhitekturu grada.

„Paralelno sa završetkom te tri stvari, doći će i prva linija metroa, tako da to praktično neće više biti isti grad“, poručio je Šapić.

Što se tiče rušenja Starog savskog mosta, Šapić je rekao da ga ne bi rušili da je bilo mesta za drugi most na bilo kom drugom delu reke.

„Da smo mogli da napravimo novi most negde drugde, napravili bi ga. Ali urbanistička insfrastruktura napravljena je tamo gde je bio most već 60 godina. Jednostavno, nema mesta“, naglasio je Šapić.

Govoreći o najavljenim protestima građana zbog rušenja starog mosta, Šapić je rekao da je ružno igrati se sa emocijama građana, jer svakako da postoji emocija građana prema čoveku koji je sačuvao most tada.

„Kakve to veze ima sa razvojom Beograda? Pogledajte kako je Njujork izgledao pre 60 godina. Mi ne radimo nešto što smo skrivali. Rekli smo u kampanji da ćemo to uraditi i dobili većinsku podršku za to. Isto sam rekao i za metro“, rekao je Šapić.

On je istakao da niko nije doveo u sumnju tunel koji će da smanji zagađenje za 12, a saobraćaj za 14 odsto, prema sadašnjim procenama.

„Da ne pričam da će da spoji dva najudaljenija dela grada. Vi danas da krenete sa Zvezdare, Višnjičke banje, Karaburme, treba vam sat i po do Novog Beograda, a tunelom dolazićete za nekoliko minuta, što je sada nezamislivo. Svi bi da se pravi tunel, a da ostane stari most“, rekao je gradonačelnik.

On dalje navodi da su na Novom Beogradu svi saglasni da treba da se pravi nova saobraćajnica da bi se raščistio taj deo i da bi se povezao još jedan bulevar, a Bulevar Nikole Tesle biće produžen do Vladimira Popovića.

„Znači, za to su svi saglasni. A da ostavimo stari most. Pa, kako? Šta da radimo kada da dođemo do njega, da ga preletimo kada izađemo iz tunela? Ili se odustaje od svega, a oni to neće tako da kažu, igraju na neka emocije. Kakve emocije ima most koji je napravljen na brzinu da bi mogle da se prebacuju nemačke trupe“, upitao je Šapić.

On je naveo da je takvih mostova napravljeno 60 u Evropi, a 59 ih je srušeno nekoliko godina po završetku Drugog svetskog rata.

„Kako je ovaj dočekao ovo vreme, to je naša nesreća. Kočio nam je razvoj grada i sada koči. On je nebezbedan i neuslovan. Puca stalno koliko god da ga zakrpite, jer se trese“, kaže gradonačelnik.

Ističe da se Beograd razvija i da su to potpuno besmislene stvari.

„Ne vidim da neko nosi opanke, iako ih se niko ne stidi, deo su naše tradicije. Jednostavno, ne odgovaraju današnjem vremenu. Mi nećemo dozvoliti da se Beograd ne razvija, jer se neko setio pred gradske izbore 2018. da ne treba da se ruši, a bio sam u Skupštini grada kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik i nismo znali šta da radimo sa tim mostom“, rekao je gradonačelnik.

***

BONUS VIDEO – Aleksandar Šapić o uklanjanju Starog savskog mosta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare