Foto: printscreen starina.rs

Osnovna škola "Starina Novak" u Beogradu je na svoj sajt ostavila obaveštenje za roditelje u kome im traži da se odluče na koji će način njihovo dete pohađati predstojeću školsku godinu.

Ponuđene su dve opcije – da dete pohađa neposrednu nastavu u školi, ili da dete uči na daljinu, „putem TV časova na Javnom medijskom servisu RTS“.

Međutim, uz obe opcije nalazi se i tekst u zagradi, kojim, poput banaka i „sitnih slova“ u ugovoru, roditelji prihvataju odgovornost za slučaj da se dete zarazi tokom boravka u školi.

Naime, uz ponuđenu opciju da dete ide u školu, u zagradi piše da time roditelj „prihvata rizik od eventualnog zaražavanja deteta virusom COVID 19 zbog koga je proglašena epidemija, pošto škola nema uslova da u neposrednoj nastavi garantuje odsustvo svakog rizika od zaražavanja“.

Osim opcije da dete uči na daljinu, piše da je ova opcija „bez rizika od zaražavanja“.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je ranije da je preporuka roditeljima da od 1. septembra osnovci od prvog do četvrtog razreda što više pohađaju nastavu u školama radi, kako je rekao, socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Danas je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila da na osnovu uputstava koje je predložilo Ministarstvo prosvete, nije moguće organizovati rad u školama od 1. septembra i napraviti raspored.

Kako je ranije najavljeno, nastava putem Javnog servisa biće emitovana na kanalima RTS 2 i RTS 3, svakog radnog dana u skladu sa rasporedom, prema utvrđenoj satnici prikazivanja časova.

Učenici petog razreda pratiće nastavu na kanalu RTS 2 sa početkom u 8.00 časova i rasporedom od tri časa dnevno, dok će se nastava za učenike od šestog do osmog razreda emitovati na kanalu RTS 3, sa početkom u 8.00 sati.

Nastava za đake od prvog do četvrtog razreda biće emitovana na multimedijskoj internet platformi RTS Planeta.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Učenici od prvog do sedmog razreda imaće dnevno po tri časa, dok će učenici osmog razreda imati četiri časa.

Takođe, nastava za mlađe osnovce, do 4. razreda će biti svakodnevno organizovana u školi uz poštovanje principa da, ukoliko je broj učenika u odeljenju veći od 16, odeljenje se deli u dve grupe (škola bira najoptimalniji kriterijum za podelu na grupe), a grupe dolaze u dva definisana termina (na primer od 8.00 casova i od 10.45).

Kada je reč o đacima od 5. do 8. razreda, nastava za njih se organizuje kroz osnovni ili kombinovani model, časovi traju po 30 minuta, pauza između smena 10 minuta i planirano je za redovno čišćenje, provetravanje učionica i drugih prostora u školi koji se koriste za nastavu i učenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare