Kod primene sredstava prinude kod policijskih ovlašćenja imate jasno postavljenu gradaciju: Ako možete da postignete cilj primenom blažih policijskih ovlašćenja- ne koristite jače . I to je pravilo. A, mi ovde imamo, nakon incidenta koji se dogodio sa upadom u skupštinu, sistemsko nasilje koje je počelo prema građanima. A, nisu svi bili nasilni, rekla je gostujući u jutarnjem programu NOVA S, Milena Vasić, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM.

Tokom protesta koji se prethodna dva dana održavaju u Srbiji postavlja se pitanje gde je linija ugrožavanja prava i bezbednosti. Da li se o prekoračenju sile diskutuje, ili se ono dokazuje? Da li je policija prekoračila ovlašćenja ili je, kako to navode resorni ministar pa i predsednik Srbije – policija reagovala tek kada je trebalo da zaštiti svoje živote i institucije?

Milena Vasić, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava ističe u jutarnjem programu „Probudi se“ na NOVA S, da je protest prvo krenuo kao miran, spontani protest građana.

„Imali smo policiju koja se u početku držala pasivno. Policija nije čuvar države. Ona treba da omogući da spontano, mirno okupljanje  građana prođe bezbedno i mirno. Mi smo imali tu upad u skupštinu, incident koji se dogodio, koji je policija mogla da spreči primenom nekih blažih mera. Jer, naša policija je itekako obučena za manipulisanje javnim okupljanjima i za održavanje reda“, navodi Milena Vasić.

Policija, kako navodi,  ima pravo da primenjuje sredstva prinude i mora da ih primenjuje kad održava red na javnim okupljanjima i kad se dešavaju nasilni incidenti.

„Ono što je ovde problem je pitanje srazmernosti tih sredstava prinude. Naša policija je itekako obučena da na javnim okupljanjima neutrališe lica koji prave nered i da ih isključe sa okupljnaja. Nema potrebe da šalje konje i da udara ljude koji leže, na primer“, navodi gošća NOVA S.

Na pitanje o svrsishodnosti slanja konjice na ulice Beograda, ona navodi da „nije na njoj da to procenjuje“, već na nezavisnim državnim organima, kao što je tužilaštvo, zaštitnik građana…

Na pitanje da li tri mladića koja sede mirno na klupi, a policija prilazi i udara ih pendrecima imaju osnov da tuže policiju, s obzirom da to prikazuje snimak, ali i da je predsednik Srbije istakao da su oni prethodno napali tu istu policiju, Milena Vasić odgovara: „Ovako kako izgleda situacija – da. Ali prekomernu upotrebu sile mora neko prethodno da utvrdi“.

„Izjava predsednika da su oni prethodno nešto uradili ne opravdanava upotrebu nasilja“, ističe ona.

Suština problema je, kako ističe – zašto su grašani nezadovoljni , zašto su izašli na ulice.

„Predsednik prema slovu ustava  nema ništa sa policijom. Podatke o tome šta se dogodilo trebalo bi da daju predsednik vlade i ministar policije. Nezavisnu istragu treba sprovede Tužilaštvo i da da odgovor na pitanje – da li je bilo prekoreačenja ovlašćenja“, navodi Milena Vasić.

Zakonita je upotreba sredstava prinude – kada policija odbija napad i kada savlađuje otpor.

„Udaljavanje lica iz skupštine deluje kao nešto što je bilo dozvoljeno u tom trenutku, samo je moralo tu da se zaustavi. Uznemiravajuće je što smo videli veliki broj snimaka sa prekomernom upotrebom sile, a to su palice po licima koje leže. I vašu koleginicu sa portala je policajac udario po zadnjici pendrekom na jedan krajnje ponižavajući način. Policija nije tu da čuva državu, već je servis koji služi građanima. I presude se u Srbiji donose u ime naroda, ne u ime predsednika, niti premijera“, zaključuje Milena Vasić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar