Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Protest advokata „Ni korak nazad!“ pozvao je Ministarstvo pravde i Advokatsku komoru Srbije da zvanično saopšte da li su danas imenovani njihovi predstavnici za novu radnu grupu za izradu nacrta Zakona o parničnom postupku (ZPP), kako je to obećano nakon kriznog sastanka održanog 11. juna 2021. godine ili su od tih izmena odustali.

Prema njihovim saznanjima, a kako navode u saopštenju, AK Srbije to nije učinila, pa je javnosti potrebno objasniti da li je razlog tome što je Ministarstvo pravde odustalo od nacrta ZPP kako protest advokata i traži?

„Da li je razlog što AK Srbije ne imenuje predstavnike taj što Jugoslav Tintor, predsednik AK Beograda u ostavci opstruira zakazivanje sednice Upravnog odbora AK Beograda, iako je istaknuti pobornik pregovora sa Ministarstvom, koji podnosi ostavku jer njegova komora ne želi pregovore? Ili se opstrukcija Jugoslava Tintora dešava u saradnji sa Ministarstvom pravde radi kupovine vremena pred donošenje teške odluke o povlačenju nacrta“, upitao je u saopštenju advokat Čedomir Kokanović.

Takođe, AK Srbije bi trebalo da objasni i informacije o „lobiranjima“ rukovodstva kod delegata u skupštini AK Srbije da se ne pojave na sednici 8. jula kako bi se nedostatkom kvoruma sprečilo da cela srpska advokatura iznese jedinstven zahtev za povlačenjem nacrta ZPP, bez ikakvih daljih pregovora.

Advokati u protestu svakako smatraju da trenutno rukovodstvo AK Srbije nema legitimitet da zastupa interese advokata u borbi protiv, kako navode, skandaloznog nacrta ZPP.

„Ceo zakon je nepopravljiv i isti mora biti povučen sa javne rasprave. Ukoliko Ministarstvo pravde i Advokatska komora Srbije ne budu poštovali zahteve cele advokature u Srbiji proteste ćemo nastaviti do ispunjenja zahteva“, navodi se u saopštenju protesta advokata „Ni korak nazad!“ .

Podsetimo, advokati Beograda i Srbije protestovali su poslednje dve nedelje protiv predloga Ministarstva pravde da uvede brojne izmene u Zakon o parničnom postupku smatrajući da izmene otežavaju pristup građana sudu kao i da im je onemogućeno učešće u izradi nacrta zakona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar