Foto:Južne vesti/DM

U osnovnom sudu u Leskovcu održano je prvo ročište u sudskom sporu između sindikalca Predraga Stojanovića i kompanije "Jura" u Leskovcu. Ova kompanije je Stojanovića najpre otpustila a kada ga je inspekcija vratila na posao podneli su protiv njega privatnu krivičnu tužbu i suspendovali ga sa posla .

Advokat „Jure“ iz Niša Maja Jevremović tražila je od sudije da ne dozvoli prisustvo novinara ročištu sa obrazloženjem da su neki mediji stalno loše pisali o „Juri“ i da se očekuje da će tako da bude i posle ovog suđenja a to utiče na poslovi ugled kompanije, piše Jugpress.

Sudija je odbila ovaj zahtev sa obrazloženjem da je suđenje javno. Advokatica nije htela da daje izjavu medijima o ovome posle završenog prvog ročišta.

„Na današnjem ročištu je bilo odlučivanje suda o privremenoj meri vraćanja na rad, a ne i pripremno ročište. Ja sam odustala privremene mere i tražila da se danas održi pripremno ročište, ali advokati tuženog su rekli da su saglasni da se povuče privremena mera ali su tražili odlaganje pripremnog ročišta jer nisu bili spremni za to ročište“, rekla je Melanija Petač, advokat Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Takođe je na optuženičkoj klupi i Zoran Marković, koji je predsednik ovog sindikata na nivou Srbije.

„Jednostavno, pronađena je rupa u zakonu pokretanjem neke privatne krivične tužbe protiv nekoga i ja vas sada zbog toga udaljavam sa rada. Mi smo kao Savez samostalnih sindikata već pokrenuli inicijativu za izmenu člana 188 Zakona o radu, jer jednostavno ko će da se bavi poslovima sindikalnog predstavnika kada poslodavac može da vam da otkaz kad god se njemu ćefne. Vidimo da zakon koji je donet 2014. jednostavno nije primenjiv, da ima „rupe“ koje treba popuniti… Očekujemo da ministarstvo, vlada, ali i skupština Srbije prihvatiti predlog izmene člana 188, jer je paradoks u tome da je Predrag dobio krivičnu prijavu zbog toga što je pričao ne kao sindikalac, nego kao privatno lice“, rekao je i dodao:

„Jednostavno, o problemima zaposlenih mogu da pričaju samo njihovi predstavnici, odnosno sindikalisti koje oni sami izaberu. Kod nas je najveći problem da li je firma domaća ili strana. Međutim, sve je to kapitalizam. Ako je dobar poslodavac, onda tu nema problema. Mi nikad nismo imali problema sa dobrim poslodavcima, nego samo sa poslodavcima koji smatraju da su iznad zakona i koji smatraju da pojedine odredbe zakona zbog određenih „rupa u zakonu“ ne važe za njih. U Srbiji se sporadično dešavaju slučajevi da neko otpusti sindikalca, ali očekujem da u narednom periodu uz pomoć vlasti, države, sudskih organa i sindikata zaustavi“, zaključio je Marković.

Bonus video: Anketa sa Šapčanima povodom otkaza u fabrici Jazaki

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar