Foto: NOVA S

Da li je zajednički budžet evrozone spas za EU, da li je rešenje koje su predložili kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron održivo, hoće li članice biti jednoglasne i solidarne teme su o kojima su u emisiji "Među nama" govorili spoljno politički analitičari Slobodan Zečević i Boško Jakšić.

Komentarišući specifičnu situaciju u kojoj se našla EU  i finansijsku pomoć koja se nudi kao rešenje te krize nastale tokom pandemije koronavirusa, Boško Jakšić je rekao da je to „spasavanje Evrope u poslednji čas“.

Prema njegovim rečima, do pre nekoliko nedelja EU se samo bavila pitanjem da li će se raspasti, države su se bavile svaka za sebe, uvođeni su granični prelazi između Šengena, reputacija EU je bila ozbiljno načeta i u Italiji i Španiji sve do Zapadnog Balkana i to je najbolje iskoristila Kina.

„EU je došla u situaciju da nešto mora da se uradi, da ne bi došlo do kolapsa“, rekao je Jakšić.

Našli su se na tom polju finansijske pomoći za spasavanje EU čiji je inicijator Makron, Merkelova mu se pridružila,  iako je ranije bila protiv, objasnio je on, dajući da je sada prihvatila ovaj paket pomoći od 500 milijardi evra.

„Iako to izgleda sjajno, jedinstva u EU i dalje nema“, smatra Jakšić.

Na pitanje da li ova ogromna finansijska injekcija, uprkos skepsi „škrte četvorke“ –  Austrije, Danske, Holandije i Švedske rešava sve probleme, Zečević je rekao da će ta injekcija rešiti akutni problem, pokušaj da se oživi privreda i izađe iz krize.

„U EU je oko toga bilo dosta diskusije, oko prvog paketa pomoći od 540 milijardi evra nađen je kompromis i uspeli su ove četiri zemlje da ubede da ne uslovljavaju Italiju ni sa čim nego da im daju sredstva za oporavak bez uslovljavanja. To je bila prva tema“, rekao je Zečević.

Druga tema je kako isfinansirati ovaj drugi paket od 500 milijardi evra, to je bila ozbiljna tema jer se razmišljalo o evro obveznicama i tu je nađeno rešenje, da se  EU zaduži i onda će Evropska komisija centralizovano odlučivati koliko kome šta treba, a to je sada novi model, rekao je Zečević.

O čemu su još Slobodan Zečević i Bošo Jakšić govorili pogledajte u video snimku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar