„Ovo je spomenik Vučiću, njegovoj aroganciji i bahatosti“

Društvo 27. jan. 202118:10 > 19:23
Podeli:
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dva sata pre svečenog otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, u 18 časova je ispred Filološkog fakulteta u Beogradu počeo protest na kom su se okupljenima obratili vizuelni umetnik i pisac Dejan Atanacković, istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović i Irina Subotić istoričarka umetnosti. Naime, Ćorović je istakla "da je Stefan Nemanja spomenik Aleksandru Vučiću, njegovoj aroganciji i bahatosti".

„Ovo što vidimo nije nikakav spomenik Stefanu Nemanji. To je sve suprotno od onoga što je naša tradicija i naša kultura“, rekla je Aida Ćorović okupljenim građanima i dodala:

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Onaj ko je do sada ušao makar u jednu građevinu iz tog perioda, zna da Nemanja nikad nije prikazan ovako“.

Ćorović je istakla da ona nije protiv kulture i tradicije već protiv toga da se naša kultura i tradicija na ovako skaradan način tumači.

„Ovo na trgu je zapravo spomenik Aleksandru Vučiću i njegovoj aroganciji i bahatosti“, kazala je Ćorović.

Irina Subotić istoričarka umetnosti, rekla je da je spomenik Stefanu Nemanji nije pitanje estetike već pitanje etike.

„U trenutku kada imate tako teške probleme kao što je bolest, kada se velikodšno građanima nudi 50 evra, otvaramo nešto čija se cena ne zna, a što je koštalo najmanje 10 miliona evra. A da ne znamo ni zašto ni kome su pare otišle. Znamo samo da je u pitanju jedna velika korupcija“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Taj spomenik nije samo ruglo nego i sramota i mene zanima da li će crkva koja je do sada pala na svim ispitima nešto reći. On je u odori monaha a drži mač prema nebu. prema Bogu. On nije ni džihadista ni templar. On je jedna kombinacija koja ne postoji“, rekla je Subotić.

Irina Subotić i Marko Oljača Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na protestu je bio i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i karikaturista Dušan Petričić.

U drugom delu grada, na Savskom trgu, sve je spremno za zvaničnu državnu svečanost koja je predviđena za 20 sati.

Podsetimo, u najavi okupljanja navedeno je da postavljanje ovog ‘spomenika’ od početka prate mnoge kontroverze i protivljenje stručne javnosti.

„Još uvek građani Beograda i Srbije nisu saznali koliko su platili postavljanje megalomanskog ‘spomenika’ koji svojim izgledom i veličinom odudara od istorijske, arhitektonske i urbanističke celine ovog dela Beograda. Podignuti ‘spomenik’ predstavalja jedan od najbizarnijih i najeklatantnijih izraza urbanističkog, arhitektonskog i estetskog nasilja vlasti nad glavnim gradom“, naveli su ogranizatori protesta.

Povezane vesti:

Podsećaju da je gradnačelnik Beograda Zoran Radojčić 7. januara izjavio da ne zna koliko tačno košta spomenik Stefanu Nemanji, ali da će građani to na vreme saznati „kao što je Vlada i obećala“.

Istovremeno, grad Beograd se oglušio o nalog Poverenika za informacije od javnog značaja, da Dejanu Atanackoviću dostavi tražene podatke o ceni koja je plaćena za otkup dela, izgradnju i postavljanje spomenika, a Zakonom propisani rok za dostavljanje informacija je odavno istekao. Prema carinskoj dokumentaciji u koju su pojedini mediji imali uvid i o tome informisali javnost, građani Srbije spomenik su do sada platili najmanje devet miliona evra, dok stručnjaci upozoravaju da će krajnja cena projekta biti mnogo veća.

„Sve su ovo razlozi da se okupimo i izrazimo protivljenje kao ovom tako i svim štetnim projektima koji su odraz samovolje, kao i da pozovemo druge aktere na političkoj sceni Srbije da u budućnosti učine sve da saniraju nastalu štetu i uspostave procedure koje će dugoročno onemogućiti zloupotrebe“, navedeno je u pozivu građana na protest.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar