Foto:OSC visual

Koncerti, festivali i druga masovna dešavanja u Srbiji obezbeđuju čak 20.000 radnih mesta. Pojava koronavirusa potpuno je zaustavila sve aktivnosti u toj industriji, pa udruženje koje okuplja promotere i tiketing agencije - UPTAS - traži od države direktnu pomoć, pošto ne rade već pet meseci, a kako stoje stvari, za njih posla neće biti do kraja godine.

Pročitajte još:

Turizam i ugostiteljstvo kao delatnosti su u centru pažnje javnosti kada je reč o problemima u poslovanju koje im je stvorilo izbijanje pandemije. Naš portal je pisao o košmaru kroz koji prolaze ugostitelji, kao i o upozorenjima iz turističkog sektora da su mere podrške iz „drugog paketa“ neprimerene situaciji u kojoj posla – nema.

Na taj problem ukazuju i promoteri i tiketing agencije okupljene u udruženju UPTAS, čije članice angažuju 20.000 ljudi na poslovima organizacije, promocije i prodaje karata za masovna dešavanja poput „Bir festa“, Guče, „Love festa“, koncerata, nastupa DJ – eva i drugih izuzetno popularnih događaja.

Foto:Nemanja Đorđević

Oni su saopštenje o teškoj situaciji u toj industriji Vladi Srbije uputili još 29. jula, a danas nam kažu da još nisu dobili direktan odgovor, mada, kao delatnost srodna ugostiteljstvu i turizmu, smatraju da je program turističkih vaučera dobar korak ka spasavanju sve tri delatnosti od sigurne propasti – ali daleko od toga da je to dovoljno.

„Mi ne radimo već pet meseci i, kako stoje stvari, nećemo raditi punih godinu dana. Promoteri i tiketing servisi su u problemu, ali u problemu su i koncertne dvorane, muzičari, rental kompanije i svima nam je potrebna direktna pomoć“, kažu u UPTAS za Nova.rs

„Nama je onemogućen rad“

UPTAS udruženje čine kompanije i pojedinci – preduzetnici čije događaje godišnje poseti nekoliko miliona posetilaca. Koliko je korona „sasekla“ njihovo poslovanje govore i podaci jedne od njihovih članica, firme Ticket Vision: u januaru i februaru ove godine prodato je preko 200.000 ulaznica, u martu 20.000, a od aprila do jula meseca samo nekoliko desetina.

Sa druge strane, ako je nešto jasno u pogledu pandemije, to je da više niko ne misli da će koronavirus nestati iz naših života u skorije vreme. Za naše sagovornike iz UPTAS to takođe znači da ni za njih neće biti posla, pošto on zavisi od mogućnosti za masovna okupljanja, koja su trenutno – zabranjena.

Foto:OSC visual i Nemanja Đorđević

„Mi zato tražimo od države podršku u vidu minimalaca po zaposlenom za period u kojem ne možemo da radimo, jer nama nije opao posao – mi ne radimo, naši zaposleni nemaju šta da rade, jer nam je onemogućen rad.

Takođe nam je potrebna i brža linija za dobijanje kredita Fonda za razvoj za podršku turizmu, koja je obećana i predstavljena kao ključna tačka pomoći, a niko od nas nije još uvek dobio tu pomoć, iako su mnogi predali zahteve još početkom juna“, kažu u UPTAS i dodaju još da traže i smanjenje renti.

„Oporavićemo se tek za dve godine“

Ukoliko pomoć izostane, veruju da nijedna firma članica neće „preživeti“ do sledeće godine, a problemi neće ni tada nestati.

Pročitajte još:

„Činjenica je da sledećeg leta ništa neće biti isto. Brine nas da će kupovna moć biti manja, strah će i dalje biti prisutan, velikih koncerata neće biti ili će ih biti malo.

Oporavak industrije, u smislu ponude je moguć na proleće 2022. godine, a naš oporavak 2023. godine. A da bi do toga došlo, ključno je smanjenje PDV-a ili direktna akcija države kroz
subvencionisanje nekih projekata i festivala“, kažu u UPTAS za Nova.rs.

Inače, prema njihovim podacima, od izbijanja epidemije, odnosno marta meseca, u Srbiji je otkazano više od 1000 događaja uključujući festivale, koncerte, predstave i druge razne manifestacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar