Vlasnici diskoteka: Zbog korone smo na gubitku i do 45.000 €

Showbiz 25. apr. 202019:00
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Kako je situacija sa koronavirusom među prvima pogodila pevače i ugostiteljske objekte, a pre svega klubove, diskoteke, kafane i splavove, Nova.rs kontaktirala je vlasnike klubova u Srbiji i dijaspori.

Poslednjih dana u javnosti se mesec maj pominje kao izvestan za ukidanje vanrednog stanja, te smo od najpoznatijih ugostitelja tražili da nam kažu nešto više o tome u kolikim su gubicima nakon situacije sa pandemijom, kojim su pevačima otkazali nastupe i koji je dalji biznis plan za naredni period.

PROČITAJTE JOŠ

Vlasnik poznatog beogradskog kluba „Gotik“ i splava „River“, Srećko Ćirović, prvi je pevačima otkazao nastupe, zbog čega trpi veliku finansijsku štetu, koja je, kako kaže, nadoknadiva.

Srećko Ćirović; Foto: Privatna arhiva

 

„Na gubitku smo, kao i svi drugi koji ne mogu uopšte da rade. Prihod je, dakle, nula. Otkazana su sponzorstva. Rashodi neki ipak postoje, uz sve mere pomoći. Najoštećenija smo branša, uz hotelijere. Svim pevačima su otkazani nastupi, mada kod nas nastupaju uglavnom velike zvezde kojima će to manje teško pasti u odnosu na pevače i muzičare koji žive isključivo od svirki po manjim mestima. Njima sigurno nije lako, ali ne treba ni preterivati sa žalopojkama jer smo u karantinu mesec dana. Ne bi valjalo da ovo potraje”, kaže Ćirović i dodaje:

“Klubovi i diskoteke, kao i koncerti i sportski događaji biće znak da su se stvari potpuno vratile u normalu. Sa redovnim i potpunim avio saobraćajem, mi ćemo, kao biznis namenjen zabavi, biti poslednji u nizu koji će osetiti normalu i zbog značaja koji imamo na raspoloženje mladih, turizam i druge grane privrede koje se naslanjaju na naš posao. Bilo bi veoma korisno sve učiniti da finansijski i infrastrukturno opstanemo u nastupajućem periodu, iako smo često skrajnuti na marginu po važnosti.”

Što se tiče njegove procene kada bi ugostiteljski objekti tipa klubovi i kafane ponovo mogli da rade svojim punim kapacitetom, Srećko se nada da bi to mogla biti jesen.

“Optimistična procena bila bi da sa nekakvim radom možemo početi ne pre juna, što nema puno veze sa zaradom, jer ne možemo raditi u prepoznatljivom kapacitetu. Realna procena bila bi da, uz sreću, na globalnom nivou, druga polovina jula ili početak avgusta bili bi neki objektivan početak obnove starog sjaja i tog biznisa kad je Beograd u pitanju, no i tada su godišnji odmori. Sve u svemu, od jeseni bi trebalo da smo ponovo na svome, ali naglašavam – ko izdrži, jer će troškovi života do tada opasno narasti, a trenutno živimo bez prihoda”, zaključuje on.

Saša Rnjak; Foto: Privatna arhiva

 

Vlasnik kluba-kafane „Tarapana“ u Beogradu, Saša Rnjak, ističe da je njihova zimska sezona nakon proglašenja vanredne situacije završena, te se oporavku nada tek krajem godine.

„S obzirom na to da su ugostiteljstvo i turizam svakako najpogođenjije privredne grane krize izazvane virusom Covid-19, očekivano je da i mi kao jedan od najvećih ugostiteljskih objekata u zemlji pretrpimo velike materijalne gubitke. Na velikom gubitku su svi i veliko je pitanje da li će slabije likvidni uspeti da prebrode krizu. Nastupi su otkazani svima – od popularnih gradskih bendova do najvećih regionalnih zvezda poput Ace Lukasa, Peđe Medenice, Slađe Alegro i drugih. Naravno, i oni kao i mi, razumeju situaciju. Naša zimska sezona trebalo je da traje do sredine maja, tako da je za nas svakako završena uvođenjem vanrednog stanja. Nadamo se da će sve biti u redu za start nove sezone krajem septembra. Povratak će zavisiti od dosta faktora, brzine otvaranja granica zbog vikend turista i opšte ekonomske situacije u zemlji i okruženju. Povratak na stanje pre krize očekujemo krajem godine“, rekao je Rnjak za Nova.rs.

Toni; Foto: Privatna arhiva

 

Vlasnik diskoteke „Troja lounge bar & club“ u Sloveniji, Toni, takođe nagađa da bi u septembru trebalo početi regularno sa radom, a da je on lično na gubitku između 30.000 do 45.000 evra.

„Mesečni gubitak u našem slučaju je oko 30.000 do 45.000 erva. Godinama smo radili brz greške i kod nas je svakog vikenda u klubu bilo popunjeno do poslednjeg mesta. Nažalost, ima dosta oštećenih. Otkazali smo velika gostovanja Sandri Africi, grupi Đogani, Robertu Bijeliću, Indiri Radić, Tanji Savić. U sklopu kluba imamo i terasu za nargile, koje smo takođe zatvorili 14. marta zbog novonastale situacije”, kaže Toni i ističe da se nada da će već od sredine maja njegov klub moći da počne da radi u smanjenom kapacitetu.

“Nadamo se da ćemo 15. maja ponovo otvoriti terasu, gde planiram da ubacim lagane svirke samo pevača i klavijaruriste, uz određen broj ljudi i poštovanje svih mera predostrožnosti. Što se tiče samog kluba i velikih gostovanja poznatih imena, još uvek se ništa ne zna, ali po mojoj proceni mislim da će tek u septembru moći da se prave biznis planovi, sa ograničenim brojem gostiju od 100 do 500. Do tada ćemo se pozabaviti nekim izmenama enterijera.“

Nemanja Pavličević; Foto: Privatna arhiva

 

Suvlasnik kafane-kluba „Madrugada“ u Crnoj Gori, Nemanja Pavličić, kaže da je poslovanje totalno obustavljeno i da sve zavisi od nadležnih organa koji će dati zeleno svetlo za početak rada.

„Generalno, sve je više-manje poznato o pandemiji koja je ceo svet stavila u tešku situaciju. Klubovi, kafane, diskoteke su jednako na gubitku kao i drugi društveni činioci. Poslovanje je obustavljeno, ugroženo i zabranjeno usled pandemije koronavirusa. Za sada, svi smo zajedno i mere koje su se donosile tokom sprečavanja pandemije gotovo jednako su se odnosile na sve privredne subjekte. Ono što će definitivno biti izazov pred nama i što je za sve nas još uvek nepoznanica jeste kada i kako će se nakon ukidanja mera sistem i institucije postaviti prema našoj branši. Mišljenja sam da donosioci tih odluka jos uvek nemaju odgovor, plan i rešenje za nas. Definitivno, većina je u nezavidnoj situaciji, a posebno noćni klubovi, kafane, diskoteke s obzirom na to da ćemo se naći po prirodi posla koji obavljamo među poslednjima kojima će biti dozvoljen rad. Svakako pod noćnim klubovima i kafanama podrazumevam i pevače, muzičare, koji su neizostavan deo nas i ciji je osnovni izvor prihoda nastupa u našim klubovima. Ono što me raduje je energija i entuzijazam naših gostiju koji nekako svi jedva čekaju da noćni život ponovo zaživi. Svi su se uželeli muzike i dobrog provoda. Nama trenutno jedino ostaje da poštujemo i pratimo preporuke nadležnih institucija, da budemo društveno odgovorni i da se nadamo što skorijem početku rada“.

Rade Lazić; Foto: Privatna arhiva

 

Menadžer diskoteke „Village“ u Beču, Rade Lazić, tvrdi da su oni unapred preduzeli korake.

„Ugostitelji trpe velike gubitke, a država povodom toga ne preduzima neke značajne mere. Kada su klubovi u pitanju to je delatnost koja je najjače pogođena što se tiče finansijskih gubitaka, otkazivanje nastupa, veliki broj konobara je bez posla, menadžerstvo, gazde u velikom gubitku, ali i sami izvođači. Imamo informacije da će država pustiti klubove negde krajem maja, početkom juna, ali da to neće biti ni približno kao nekada. Mislim da će na početku početi opet pravilo da u klubu ne sme biti više od 100 ljudi, tako da što se dijaspore tiče, veliki koncerti i nastupi neće biti do kraja avgusta. Ovde se sezona gostovanja završava sredinom jula i nova počinje prve nedelje septembra. U mom timu nema vremena za razmišljanje o gubicima. Šta je – tu je. Unapred smo preduzeli korake, tako da ono što je izgubljeno ne treba žaliti, već nastaviti sa radom.“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar