Foto: Shutterstock

Mreža za restituciju Seca drveca upozorila je da se godinama ne rešava pitanje placa u Užičkoj 34, koji je svojevremeno hteo da prisvoji Slobodan Milošević i podseća da je sada

Mreža za restituciju navodi da je uputila dopis Upravnom sudu radi donošenja odluke po tužbi protiv Vlade Srbije koja već 22 godine nije omogućila uvid i izradu kopija spisa Komisije za stambena pitanja VladeSrbije iz marta 1999. godine.

„Radi se o predmetu nezakonite dodele i kasnijeg otkupa državne vile na Dedinju od strane Slobodana Miloševića i njegovih pomagača, neposredno pre i tokom NATO intervencije u Srbiji. Državno pravobranilaštvo je pokrenulo i dobilo sudski spor, te je ovaj otkup sudski osporen, pa ostaje nejasno, koji pojedinci u Vladi Srbije Ane Brnabić, isto kao i u Vladi Mirka Cvetkovića, skoro 22 godina od pokušaja prisvajanja ove državne imovine, i dalje skrivaju ovu dokumentaciju, kada su svi rokovi za eventualne krivične postupke odavno zastareli“ pitaju se u ovoj organizaciji.

Isttiču da je ovo posebno značajno, i to iz razloga što je „ovaj nezakonit otkup državne vile na Dedinju, poslužio za kasnije spajanje i pokušaj krađe državnog građevinskog zemljišta u površini od skoro 80 ari“.

Mreža za restituciju u Srbiji je danas uputila i pitanje nadležnim državnim organima, kao i gradskom zelenilu, ko je 6. aprila 2021. godine, vršio seču stabala koji se nalaze na ovoj državnoj parceli.

„U konkretnom slučaju, ovih sadašnjih 79 ari i 38m2 državnog zemljišta, sada u Užičkoj 34, bivši vlasnici su poznati za dva dela parcele. Jedan deo, potražuju naslednici Selimira Antonijevića, dok je drugi deo oduzet u Holokaustu stradalim ćerkama Gece Kona, Elviri Bah rođ. Kon i Hercog Melvini rođ. Kon“ podsećaju.

Tužba Upravnom sudu, kako navode,  je podneta iz procesnih razloga, zato što mogućnost podnošenja Žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja, kada se informacije traže od Vlade, nije moguća.

„Kako je tužba podneta još 2018. godine, očekujemo da Upravni sud donese odluku u što kraćem roku kako bi građani Srbije saznali ove važne detalje o tome šta je bilo značajno Slobodanu Miloševiću i njegovoj porodici 17. marta 1999. godine“ poručuju iz Mreže za restituciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar