Zastava oružje Kragujevac Foto:N1

Vrednost novih ugovora fabrike Zastava oružje u toku 2020. godine je 95 miliona dolara, čime je osigurano stabilno poslovanje u narednom periodu, saopšteno je iz te fabrike.Kako je navedeno, projektovana realizacija do kraja 2020. godine biće veća za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom 2020. godine, kako se navodi, završena su ispitivanja Modularne puške M-19, koja postaje deo naoružanja Vojske Srbije, a za potrebe vojske  u toku je ispitivanje pištolja, snajperskih i dalekometnih pušaka i puškomitraljeza.

Iz fabrike su saopštili da su poslovanje i rad fabrike suočeni sa brojnim problemima usled pandemije virusa kovid 19, posebno tokom vanrednog stanja.

„Bili su prekinuti normalni tokovi snabdevanja repromaterijalima i značajno otežana, u nekim slučajevima čak i onemogućena isporuka gotovih proizvoda“ navode.

I pored teškoća izazvanih pandemijom virusa korona, u fabrici su ovu godinu ocenili „uspešnom, jer je održan kontinuitet i povećan obim proizvodnje“.

Modernizacija procesa proizvodnje i stvaranje uslova za veća ugovaranja biće težište rada fabrike u narednom periodu, navodi se u saopštenju fabrike Zastava oružje, koj se oglasila povodom sutrašnjeg Dana fabrike koji neće biti proslavljen uobičajeno zbog epidemije.

U kragujevačkoj Topolivnici su 27. oktobra 1853. godine izlivene prve topovske cevi.

Fabrika je pre 167 godina utemeljila razvoj srpske industrije, jer su u proizvodnim pogonima primenjivane prve parne mašine, električno osvetljenje, standardi kvaliteta i brojne druge inovacije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar