Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednica Vlade Ana Brnabić optužila je na javnom servisu United Grupu - da će biti odgovorna za usporavanje evrointegracija Srbije zato što se žali na plan Telekoma Srbija i Telenora za uništenje i gušenje slobodnih medija. United Grupa ranije je ukazala da urušavanje i onemogućavanje finansiranja njenih medija nije ni insinuacija ni pretpostavka, već to piše u strategiji Telekoma Srbija, koja je javno dostupna. Pojedine opozicione stranke i pokreti traže ostavku generalnog direktora Telekoma Vladimira Lučića zbog otvorenog planiranja uništenja medija koji nisu pod kontrolom Vlade.

Iako je novinarka i voditeljka javnog servisa pitala premijerku o konkretnom dokumentu o saradnji Telekoma i Telenora iz koga se vidi da je plan Telekoma Srbija uništenje i urušavanje konkurenta i dovođenje SBB-a u situaciju da ne može da finansira svoje kanale, premijerka je izbegla direktan odgovor.

„To pitanje nije pitanje slobode medija, to je pitanje tržišta telekomunikacija“, odgovorila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Premijerka Brbnabić otišla je i korak dalje, iznevši teške optužbe na račun United grupe: „Ja imam problem sa tim kada jedna kompanija krene sa tim da bi zadržala svoju tržišnu poziciju, krene da usporava evropske integracije jedne zemlje“.

United Grupa prethodno je više puta saopštila da upravo dokument sa planovima Telekoma sa potpisom generalnog direktora tog preduzeća određuje Srbiju kao zemlju u kojoj se ne poštuju evropske vrednosti i u kojoj se ugrožavaju medijske slobode.


Predrag Voštinić iz pokreta Lokalni front kaže da bi u nekoj evropskoj zemlji interni dokument u kome se izražava namera da se konkurencija uništi bio „afera neviđenih razmera“.

„To bi u nekom društvu očuvanih vrednosti, a i sankcionišućih kapaciteta bila zaista jedna situacija u kojoj bi neko morao da plati. Ali mi smo društvo u kome neko za to umesto „po nosu“ dobije tapšanje po ramenu“, navodi Voštinić.

Smenu direktora koji je potpisao dokument o uništenju traži opoziciona Stranka slobode i pravde, uz obrazloženje da državna kompanija Telekom ustupa svoje resurse privatnoj firmi Telenor, kako tvrde, sa ciljem da se uništi konkurencija i da Srbija u medijskom pogledu postane „pandan Severnoj Koreji“.

Foto: Printscreen/RTS

„Stranka slobode i pravde traži smenu generalnog direktora Telekoma Vladimira Lučića i Nadzornog odbora te kompanije, koji samo slepo izvršavaju naloge Vučića i na taj način Srbiju dodatno kompromituju u Evropi i svetu“, navedeno je u saopštenju SSP.

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk uz ogradu da ne želi da bude na bilo čijoj strani, kaže da bi bilo reči o tržišnom sporu, kako to tvrde predsednik i premijerka, da nije država kumovala svemu svojim odlukama.

„Meni najviše smeta što ja nemam tu mogućnost da odaberem paket koji ja hoću da gledam. I niko mi ne nudi mogućnost da mogu u isto vreme da gledam i N1 i K1 i Nova S i Kurir tv. I Arena sport i Sport klub. Mene to interesuje. Ne interesuju me 60 Pinkovih kanala koje mi svi nude“, navodi Ćulibrk.

Ćulibrk ističe i da je Telekom Srbija učestvovao u transakcijama za koje postoje jasni dokazi da su omogućile preuzimanje medija pojedincima bliskim vlastima, odnosno da je Kopernikus kupio Prvu TV i B92 neposredno nakon što mu je Telekom za kablovsku mrežu isplatio skoro 200 miliona evra, te da je Telekomovim novcem omogućeno i preuzimanje Kurira.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar