Medicinske sestre, vozači, lekari specijalisti, građevinski radnici, osobe zadužene za negu dece – ova zanimanja su, tokom prošle godine, bila najtraženija u Nemačkoj. Njihovih radnika nije bilo dovoljno, bez obzira na to koliko su ova zanimanja plaćena. A plaćena su - i to drastično više nego u Srbiji. Tako medicinska sestra može da zaradi do 2.650 evra u Nemačkoj, dok u Srbiji njena plata neće preći 670.

Godišnje istraživanje nemačke Savezne agencije za rad pokazalo je da najveći deficit vlada upravo u ovim profesijama.

Takođe, opšte je poznato da Srbi hrle u Nemačku, koja među našim radnicima važi za “obećanu zemlju”, u kojoj mogu da budu plaćeni drastično više nego kod nas.

Foto: Shutterstock

Plate nisu jedini razlog zbog kojeg srpski radnici odlaze, povod su i bolji tretman od strane poslodavca, bolji uslovi na radnom mestu, šefovi koji cene rad. Ipak, nepobitna činjenica je da su i razlike u zaradama ogromne.

Kako bismo proverili kolike su plate na ovim pozicijama u Nemačkoj, u poređenju sa Srbijom, koristili smo podakte sajta Paylab, koji se bavi prikupljanjem podataka o zaradama u državama širom sveta.

Kako su plate prikazane u bruto iznosu, a u Nemačkoj postji više poreskih grupa, koristili smo sajt Relocate, da bismo izračunali koliko će zapravo tokom jednog meseca da zaradi osoba koja živi sama.

Medicinske sestre i tehničari

Kako pokazuje sajt Paylab, medicinske sestre i tehničari u Nemačkoj zarađuju od 1.500 do 4.300 evra u bruto iznosu.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se “otpišu” porezi i doprinosi, to je od oko 1.130 do 2.650 evra.

S druge strane, nakon što su im u januaru povećane plate, sestre i tehničari u bolnicama u Srbiji zarađuju od 62.300 do 78.750 dinara, odnosno od oko 530 do 670 evra.

Vozači

Vozači autobusa u Nemačkoj na mesečnom nivou mogu da zarade između 1.500 i 2.600 evra.

Foto: Shutterstock

S druge strane, vozači u Srbiji ne mogu da se pohvale velikim platama.

Tako je nedavno za Nova.rs Anđelko Jelovac, vozač autobusa u Nemačkoj, koji je ranije radio u GSP-u, otkrio koliko je zarađivao.

„U GSP-u sam imao između 80.000 i 90.000 dinara sa minulim radom od 28 godina staža, prekovremenim radom od šest dana nedeljno i noćnim satima jer sam u četiri ujutro izlazio iz garaže. Ovde, za 190 sati mesečno imam zaradu 2.500 evra“, rekao je Anđelko za naš portal.

Anđelko Jelovac Foto: Privatna arhiva

Dakle, dok je bio ovde, zarađivao je između 680 i 770 evra – što je drastično manje nego što zarađuje sada.

Naravno, postoje i firme u kojoj su vozači bolje plaćeni. Tako neki od njih mogu da zarade oko 150.000 dinara, odnosno oko 1.300 evra.

Vozači kamiona u Srbiji zarađuju od 47.000 do 96.000 dinara, odnosno od 400 do oko 800 evra.

Lekari specijalisti

Lekari specijalisti sledeći su na listi deficitarnih zanimanja u Nemačakoj.

Foto: Shutterstock

Takođe, lekari su još jedna grupa ljudi koja iz Srbije odlazi u Nemačku.

I mada je opšte poznato da plate nisu jedini razlog, pogotovo kada se u obzir uzme stanje u kojem se nalazi srpsko zdravstvo, činjenica je da kolege iz Srbije i Nemačke imaju drastično drugačije zarade.

Lekar koji živi sam, pa pripada toj poreskoj grupi, u Nemačkoj na mesečnom nivou zaradi, u proseku, 4.500 evra.

Foto: Shutterstock

Međutim, lekar specijalista u Srbiji zarađuje u proseku 120.000 dinara, što je oko 1.000 evra.

“Plata lekara u Srbiji je džeparac, i to bedan. Ako poredimo naša primanja sa kolegama u okruženju i u svetu, treba da se stidimo kao država i sistem, što smo dozvolili da budemo na dnu Nažalost, ni plata nije naš najveći problem, koliko je nepostojanje kadra, a sa tim u vezi i opterećenost poslom, broj dežurstava i organizacija posla, u kojoj ne možete da odete na normalan odmor, jer nema ko da vas pokrije”, rekla je nedavno za Nova.rs neurolog dr Anđela Gavrilović, koja je ceo radni vek provela u KBC Zvezdara.

Građevinski radnici

Radnici na građevini u Nemačkoj mesečno, kada se oduzmu porezi i doprinosi, zarade između 1.200 i 3.000 evra.

Foto: Shutterstock/Roman023_photography

I mada građevinski radnici u Srbiji mogu da zarade i do 140.000 dinara, odsnosno, kao i u Nemačkoj, 1.200 evra, isto tako mogu da rade i za minimalac od 40.000 dinara, što je 340 evra.

Dadilje

Mesečna primanja jedne dadilje u Nemačkoj kreću se od 1.130 do 2.500 evra.

Kada su u pitanju plate dadilja u Srbiji, one su plaćene po satu, ali većina zapravo radi 40 sati nedeljno, odnosno pet dana po osam sati. U tom slučaju, plate se kreću od 55.000 do 90.000 dinara, odnosno od 470 do 770 evra po detetu.

BONUS VIDEO Danica Grujičić o platama lekara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare