Foto: Shutterstock, Vesna Lalić/Nova.rs, Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije je u februaru počela da kontroliše cenu goriva. Ova Uredba se prolongira iz meseca u mesec, pa je juče odlučeno da na snazi ostane do kraja jula. Ipak, nemoguće je ne primetiti da od kako se Vlada stara za cenu goriva ona ne prestaje da raste, iako je predsednik Srbije rekao da ide u rikverc.

Vlada Srbije je na sednici 10. februara odlučila da će maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznositi 179 dinara (1,5 evra), odnosno 171 dinar (oko 1,4 evra) po litru.

Tom Uredbom propisano je da će Vlada svakog petka odrediti novu cenu, pa je danas stigla vest da ćemo naednih nedelju dana dizel na pumpama u Srbiji 218 dinara po litru, dok je nova cena benzina 205 dinara. Dakle, od početka moratorijuma dizel je poskupeo 39 dinara po litru, a BMB premijum 34 dinara po litru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u maju sa neskrivenim zadovoljstvom rekao da cena goriva ide u rikverc, ali ta radost je kratko trajala, pošto su nakon toga cene goriva koje nam svakog petka saopštava Ministarstvo trgovine iz nedelje u nedelju rasle za po neki dinar.

Po svemu sudeći, od rikverca ništa, poskupljenju će se samo dodavati gas.

Milana Rakića, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi, očekuje da će gorivo koštati i do 250 dinara po litru.

„Naravno da, dokle god je na snazi ova Uredba, možemo očekivati poskupljenja, pa nije nemoguće da litar goriva uskoro košta 250 dinara“, kaže on, dodajući da, dokle god ne postoji jasna računica kako se vrši obračun veleprodajne cene, ne možemo da očekujemo promene na bolje u ovom sektoru.

Bonus video: Građani besni zbog poskupljenja goriva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare