Foto: Shutterstock

Uredba o ogrnaičenju cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 na snazi je od 10. marta. Od tada Ministarstvo trgovine, svakog petka, objavljuje cene goriva koje će važiti u periodu od nedelju dana. Od tada Vlada diktira cene, a najviše koje su do sada dočekale vozače na pumpama iznosile su 209 dinara za dizel, odnosno 198 za benzin. Stručnjaci su složni – cene bi mogle da budu još više.

Iako je cene naftnih derivata vrlo nezahvalno i gotovo nemoguće prognozirati, stručnjaci u ovoj oblasti su saglasni – dosadašnja najviša cena od 209 dinara po litru može biti premašena.

Uredba Vlade na snazi je do 30. juna ali, ukoliko ona bude produžena – poskupljenja su moguća.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Milan Rakić rekao je da ne bi bilo čudno ukoliko bi cena gorriva došla do 245 dinara po litru. Objašnjenje za ovaj stav leži u tome što ne postoji jasna računica kako se vrši obračun veleprodajne cene. Dokle god računica bude misterija, ističe Rakić, promene na bolje u ovom sektoru ne mogu se očekivati.

„To je čisto manipulisanje cenom i dokaz da Vlada radi kako god hoće, te ne može biti tačno da se ovom Uredbom štite interesi potrošača“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, cena je nepotrebno visoka za potrošače, ali je situacija sa ograničenim cenama nepovoljna i za prodavce, za koje marža iznosi sedam dinara po litru.

Zaključuje da dokle god traje Uredba, niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko će gorivo koštati naredne nedelje, ali da one jesu previsoke, prvenstveno jer se na ovaj način „puni državna kasa“.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković objašnjava da na visoke cene goriva u Srbiji, pored ostalih faktora, utiče i akcizna politika koju sprovodi država, a koja je najoštrija u regionu.

„Vozači su s pravom ljuti i nezadovoljni, akcize u Srbiji jednostavno su visoke, a dokle će cene biti ovakve – zavisi od mnogo faktora. Svi znamo da država od akciza, ne samo na gorivo, već i na cigarete i alkohol, puni državnu kasu“, kaže Zdravković.

I sam predsednik države Aleksandar Vučić rekao je nedavno da bi sirova nafta mogla da poskupi, te da košta između 150 i 170 dolara po barelu, za razliku od 120, kolika je njena cena sada. Ukoliko se to zaista desi – potpuno je očekivano da gorivo plaćamo za oko 50 dinara više, smatra Željko Marković, stručnjak za energetiku.

Željko Marković, STRUČNJAK ZA ENERGETIKU-Dilojt Srbija, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Željko Marković Foto: Newsmax Adria

„Prosečna cena u poslednjih šest meseci je oko 100 dolara. Cena je u junu prošle godine bila ispod 70 dolara, a sada je došla do 120. Ako se nastavi taj rast može da izađe na pomenutu projekciju, mada je neki pik u ovoj godini bio u martu i tu je sirova nafta dostigla vrednost malo višu od 140 dolara. Videćemo da li će cena nastaviti da raste ili pada, pa ćemo samim tim videti i da li će se ostvariti te projekcije od 150-170 dolara. Tu država uvek može da odreaguje i da malo spusti akcizu, te da opet te cene derivata ne odu proporcionalno sa skokom sirove nafte. Ako je sada dizel i benzin oko 200 dinara, a nafta 120 po barelu, ako bi skočila sirova nafta na 150 znači to bi bio rast za četvrtinu, a ova četvrtina do 200 dinara je 50, što znači da bi u tom slučaju cena maksimalno mogla da skoči do 250 dinara, ali u slučaju da država uopšte ne reaguje“, zaključio je Marković.

BONUS VIDEO Anketa o ceni goriva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram