Aleksandar Vučić predsednik Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će večeras od 20 časova cene evro dizela i evro premijuma BMB 95 "otići u rikverc", te će biti za 10 dinara jeftinije nego što su bile protekle nedelje, ali i da Srbija ima najniže cene struje u Evropi.

„Mi se suočavamo sa velikom krizom energenata u Evropi i svetu“, započeo je Aleksandar Vučić deo svog večerašnjeg obraćanja u kojem je govorio o energentima.

Kako je naveo, Srbija ima 800.000 tona naftnih rezervi na godišnjem nivou, koje pripadaju NIS-u, koji je u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta.

Kako navodi, tražio je od predstavnika ruskog Gaspromnjeft-a da za Srbiju snizi cene evro dizela i benzina, jer bi to „bilo fer“.

„Videćete večeras od 20 časova kako cene idu u rikverc, i to za 10 dinara niže“, rekao je Vučić.

Prema tome, evro dizel koštaće 196,2 dinara po litru, dok će cena evro premijuma BMB 95 iznositi 174 dinara.

Vučić je, govoreći o gasu, rekao da je Srbija uvozila gas po visokim cenama, jer je Srbija napredovala, „više se troši, bogatije se živi“, ali je istakao da Srbija stopostotno zavisi od ruskog gasa.

„Pošto nije bilo jednog dana bez grejanja, mnogo smo više gasa potrošili“, objasnio je Vučić.

Dodao je i da Srbija ima najnižu cenu struje u Evropi, kao i da veruje da će u avgustu Srbija moći da proizvede dovoljno električne energije bez uvoza.

Novi ugovor sa Gaspromom o gasu pre kraja maja

„Razgovaramo o proširenju naših skladišta nafte, 200 hiljada tona, to je dovoljno za 21 dan ukupne potrošnje dizela i benzina, uz sve rezerve. Želimo da povećamo na milion tona, razgovaramo sa kompanijama koje mogu brzo da izgrade ta skladišta, da bismo imali nafte za nekoliko meseci. Što se tiče gasa, krećemo u razgovor sa Gaspromom oko kupovine gasa, 100-procentno smo zavisni od ruskog gasa i tako će biti najmanje dve godine. Moramo da obezbedimo gas za naša preduzeća.  Milijardu i 100 miliona evra je razlika u ceni na godišnjem nivou, zato su razgovori važni, zato u dobroj veri idemo u te razgovore, pre kraja maja moramo da imamo taj ugovor što se tiče gasa“, rekao je Vučić.

***

BONUS VIDEO Čedomir Čupić u iščekivanju Vučićevog obraćanja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare