Foto: Nova.rs

Vlada Srbije danas je produžila uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica i cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95, a stručnjaci za Nova.rs otkrivaju koje posledice će višemesečno trajanje ovih uredbi doneti.

Osnovne životne namirnice

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, ograničavaju se cene brašna tip T-400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma; tip T-500, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma; jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, kao i svinjski but, tako da ne prelazi nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine, a ovo produženje važi do 31. jula.

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, ograničava se maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 113,99 dinara.

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 96,99 dinara, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80,00 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88,00 dinara po kilogramu.

Ograničenje cena se ne odnosi na snižene cene rasprodaja, sezonskih sniženja ili akcijskih prodaja, ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne cene, odnosno cene pre sniženja.

Vlada Srbije je navela danas da je ovakva odluka doneta kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije u formiranju cena roba koje su od izuzetne važnosti za snadbevanje potrošača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Ipak, profesorka Ekonomskog fakulteta dr Danica Popović objašnjava da konstantno produžavanja Uredbe ima više štete nego koristi.

„Svi proizvođači proizvoda koji su obuhvaćeni Urededbom I deo trgovinskih lanaca su na gubitku – poskupljuje struja, rastu troškovi prevoza, a sve te gubitke snose oni sami“, objašnjava dr Popović za Nova.rs.

Prema njenim rečima, u jednom trenutku zasigurno će doći do nestašica.

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Kada trgovine budu došle do toga da više ne mogu da izdrže gubitke, pribeći će ‘sakrivanju’ proizvoda u magacinima“, ističe naša sagovornica, podsećajući da su se građani Srbije već suočili sa nestašicama brašna i šećera, a za to se mogu kriviti upravo predugo ograničene cene.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„To je sasvim logično – ako možete da prodate nešto za 1.000 dinara, a država vam kaže da možete samo za 500, vi ćete proizvod ostaviti u skladištu“, kaže Popović.

A kada će se nestašice ponoviti, ostaje nam da vidimo.

„To je takođe političko pitanje. Ja verujem da su proizvođači i prodavci zastrašeni Vladom, te me ne bi čudilo da ih u ovom korumpiranom društvu drže na lancu, pa se zbog toga niko od njih nije pobunio“, naglašava sagovornica Nova.rs.

Zdravko Šajatović, predsednik „Žitounije“ kaže za Nova.rs da je ponovno produženje Uredbe zapravo produženje problema za proizvođače, jer ona zasigurno znači gubitke.

Prema njegovim rečima, nije realno očekivati da se brašno prodaje po cenama koje su iste od novebra prošle godine, kada je pšenice značajno poskupela.

Brašno, namirnice, proizvodi, hrana, cene, Srbija
Foto: Nova.rs

„Bolje rešenje bilo bi da se ograniči visina marže za mlinare, te da se ona doda na proizodnu cenu i tako nastane maloprodajne – tako bi svi bili zadovoljni, a ovako nije niko. Isplaćivanje razlike između stvare i Uredbom ograničene cene takođe ne funkcioniše kako treba, za februar i mart isplatu možemo očekivati tek u ponedeljak, a mlinari traže samo da se poštuje zakon“, objašnjava Šajatović.

Gorivo

Na današnjoj sednici Vlade Srbije doneta je i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i predviđeno je da ona važi do 31. jula ove godine.

„Zbog povećanja proizvođačkih cena derivata nafte u prethodnom periodu, a u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i standarda građana i neometanog snabdevanja tržišta derivatima nafte, na sednici je doneta odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto“, saopštila je Vlada saopštenju.

Podsećamo, Uredba je na snagu stupila 10. marta, od kada Ministarstvo trgovine, svakog petka, objavljuje cene goriva koje će važiti za narednih nedelju dana.

Od tada Vlada diktira cene, a one su trenutno na najvišem nivou – dizel košta 212 dinara po litru, dok je cena benzina 201 dinar.

Generalni sekretar Udružnja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović smatra da je ovakvo uređenje cena naftnih derivata održivo u kratkom roku, mesec ili dva.

Tomislav Mićović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Međutim, kako je Uredba na snazi skoro četiri meseca, može doći do poremećaja u snabdevanju tržišta, smatra Mićović.

***

BONUS VIDEO Mogu li proizvođači brašna, ulja, žita i kukuruza i trgovci da nadoknade izgubljeno

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar