Tresnje
Trešnje Foto:Shutterstock

Trešnja je ove godine imala dobar rod, ali i znatno nižu cenu nego lane. Na probleme u plasmanu, otkupu i izvozu, proizvođači su upozoravali još u junu. Pojedini voćari iz okoline Kragujevca, kažu da za njihovu robu nije bilo kupaca, pa su tone trešanja završile u jaruzi.

Tomići iz Jarušica imaju oko 20 hektara voćnjaka. Ubrali su šest tona trešanja, a prodali manje od tone – uglavnom na pijacama. I to, kaže Radoslav, po ceni trostruko nižoj od prošlogodišnje.

„Nudiš, ne možeš da prodaš, šta ćeš? Ostaviš u hladnjači. Nudio sam neke za rakiju, bili su neki obećali da kupe, nisu ni to kupili, davao sam u bescenje. Imam ovde tri palete, da ranimo svinje, a ovo ću da prospem ovde“, kaže Radoslav Tomić iz Gornjih Jarušica.

Umesto na trpezi ili u preradi, pet tona trešanja završilo je u jaruzi. Hladnjaču je ispraznio, jer stiže drugo voće. Pojedini zasadi nisu ni obrani. Kažu nije se isplatilo.

„Kriterijum trešnje je bio visok, što znači da su tražili mnogo krupnu trešnju koje ove godine nije toliko bilo“, navodi Žarko Dimitrijević iz Gornjih Jarušica.

Ponuda je bila velika, kažu agronomi, a tržište zahtevno. Za razliku od prošle, kada im je ceo rod otišao za izvoz, ove godine, uzgajivači iz Jarušica na čistom su gubitku. Tomići su bili na gubitku i sa tovom bikova, zato su prešli na voćarstvo.

„Za dvadeset godina, 22 vagona mesa sam prodao. I došao sam do kraja da ne mogu da naplatim to što sam prodao i morao sam da prestanem. Obrnuo u voćku i došao sam u zid. I sad se pitam šta ću dalje“, žali se Radoslav Tomić.

Stižu šljive, jabuke i drugo voće, pa se Tomići nadaju da će bar od njih da prihoduju. Podižu još jednu hladnjaču, iako, kažu, znaju da njihov rad i zarada zavise i od neba i od tržišta.

BONUS VIDEO: Skriveni troškovi na odmoru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar