Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sezona berbe višanja je u toku, ali će većina voćnjaka u Topoli i okolnim selima ostati neobrana. Nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom, voćari su odlučili da ovogodišnji rod ostave na stablima, jer im se berba ne isplati. Naglašavaju da se problem sa otkupom ponavlja svake godine, pa su pojedini iz revolta, počeli da krče svoje zasade pod višnjama.

Voćarima je za ovogodišnji rod višanja, umesto obećanih 60 dinara po kilogramu, ponuđena otkupna cena od 45 za prvu i 25 dinara za drugu klasu. Za njih je, kažu, ovo „scenario“ koji se ponavlja iz godine u godinu, pa svake sezone gledaju kako na njihovom znoju zarađuju hladnjačari, a njima jedva ostane za pokrivanje uloženih troškova.

Pokušali su voćari i protestom da skrenu pažnju na svoje probleme, ali kako su pretnje bile jedine reakcije nadležnih, obustavili su svoj bunt posle četiri dana. Vratili su se u voćnjake i njive kako bi spasavali drugu letinu, jer je za njih, naglašavaju, sezona višanja „skroz izgubljena“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Većina je odlučila da kompletan rod ostavi na stablima, a među njima je i mladi poljoprivrednik Marko Nikolić (33) koji pod višnjom ima 50 ari.

„Berba bi bila čist gubitak i čist trošak, zbog toga ostavljam sve na stablima“, revoltirano kaže ovaj mladi voćar, koji je odlučio da ostane na selu.

Objašnjava da sa cenom od 25 dinara koliko hladnjačari nude za višnju druge klase ne mogu da pokriju osnovne troškove proizvodnje, a ukoliko bi organizovali berbu, dnevnice berača bi morali da plaćaju iz „svog džepa“, a ne od roda koji predaju hladnjačarima.

Protest voćara / Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ministarstvo poljoprivrede je nekako izračunalo da je proizvođačka cena za kilogram višnje 18 dinara, a dnevnica berača se kreće od 20 do 25 dinara. Kada sve to saberem, nemam nikakvu računicu za berbu, manji mi je trošak da sve ostavim ovako kako jeste“, kaže Marko, dodajući da hladnjačari „biraju“ koje će voće uzeti i da veći deo roda otkupljuju po ceni druge klase, koja je 25 dinara po kilogramu.

Početkom berbe, priča on, pojedinim voćarima iz okoline Topole, hladnjačari su vraćali kamione pune višanja bez ikakvog objašnjenja. Takav „ucenjivački odnos“, navodi, dodatno ga je motivisao da ove godine svesno ostavi neobrane višnje.

„Hladnjačari zarađuju na nama, svi smo toga svesni. I ranijih godina je bilo i grada i suše, ali je voće uvek otkupljeno. Sada nismo dobili nikakva konkretna objašnjenja, zašto su ljudima vraćene višnje. Jednostavno, višnja je ove godine i pored svih nepogoda rodila možda i više nego što treba, zato je sada verovatno i nastao ovaj problem sa cenom i otkupom“, navodi Marko.

Voćari iz revolta krče višnje

U podrudničkim voćnjacima u okolini Topole, prema proceni voćara, obrano je tek oko 20 odsto zasada pod višnjama, a za berbu se odlučuju uglavnom oni koji imaju uslove za mehaničke tresače i koji ne moraju da angažuju berače. Ocenjuju da će sezona berbe trajati još nekoliko dana, a posle toga višnje će početi da gube svoj kvalitet.

„Sve što ne bude obrano u naredna dva tri dana, prirodno će propasti. Višnje počinju da dehidriraju, a posle toga više nisu ni za otkup, tako da će ostati na stablima“, objašnjava Marko, dodajući da će ovogodišnja situacija sa otkupom uticati i na rod naredne godinu, jer će plodovi koji ostanu izazvati bolesti i sušenje grana.

Jedan voćar iz Ovsišta kod Topole, koji nije želeo da mu spominjemo ime, našem portalu je dostavio snimak posečenih višanja. On kaže da se na ovaj radikalan potez odlučio, jer mu je „preko glave“ da svake godine bude žrtva „ucenjivačkih lobija“ i da strahuje da li će od višanja imati samo gubitak.

Mladi voćar Marko Nikolić za tako radikalne poteze ima razumevanja, jer veruje da svaki poljoprivrednik koji se odluči za seču stabala sigurno ima „debeo razlog“.

„Jeste to greh prema voću, ali ne može čovek dugoročno ni da ide protiv sebe. Potrebno je bar pet godina da bi jedna voćka počela da rađa, mi je negujemo od grančice, pa sve dok ne postane stablo. Veliki je to trud, ali ako iz godine u godinu imate samo gubitak, onda je sav trud uzaludan“, kaže Marko, pun razumevanja za svog komšiju koji je posekao voćnjak.

On dodaje da je sezona višanja „izgubljena“ i da su se uzgajivači već okrenuli prema drugom voću, za koje takođe strahuju da li će otkupna cena biti zadovoljavajuća. Smatra da je situacija sa višnjama, kao prvim voćem od kojeg u sezoni očekuju zaradu, samo pokazatelj da ih i za predstojeću berbu nektarine, šljiva i jabuka, očekuje ista muka. Zbog toga je pozvao nadležne da imaju više razumevanja prema poljoprivrednicima.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ako smo izgubili ovu višnju, ne mora tako da bude i sa drugim voćem. I mi treba da zarađujemo i živimo od nečega, nismo mi građani ‘druge klase’. Iako smo na selu, porodični smo ljudi i imamo potrebe kao i svi ostali“, zaključio je Marko.

Podsećamo, voćarima iz Topole, pre mesec dana, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je zagarantovanu otkupnu cenu višanja od 60 dinara po kilogramu. Otkupna sezona donela je novi cenovnik, a ministar se posle toga više nije oglašavao. Poljoprivrednici iz Topole organizovali su protest i blokadu puta, ali su umesto poziva na dijalog, dobili upozorenja da će im zbog blokade puta biti uručene prekršajne prijave.

Posle četiri dana, voćari su obustavili protest, ali najavljuju osnivanje udruženja, preko koga će sve zajedničke stavove i zahteve upućivati zvaničnim institucijama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare