Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Najrasprostranjenija domaća sorta višanja - oblačinska višnja, ovih dana umesto u hladnjačama završava kao đubrivo na njivama. 

Voćari nezadovoljni otkupnom cenom kojom ne mogu da pokriju ni osnovne troškove, plod uništavaju. Kako kažu, neisplativo im je da višnju prodaju za 25 dinara koliko im hladnjačari nude za drugu klasu, jer time ne mogu da pokriju ni osnovne troškove proizvodnje. Cena za prvu klasu je 45 dinara. Međutim, dodatni problem stvara im upravo činjenica da se pri otkupu, pojedinim višnjarima klasa višanja „spušta“ na nižu lestvicu, a samim tim i cena.

A berači višanja plaćaju se od 17, 18 pa do 20, a neki tvrde i 25 dinara po kilogramu obranog voća.

Kao što je Nova.rs već objavila, većina voćnjaka u Topoli i okolini ostaće neobrana.

Dok se većina odlučuje da jednostavno digne ruke od branja, drugi se sa ponuđenom niskom cenom „obračunavaju“ na drugačije načine – pojedini seku stabla višnje, a drugi – bacaju  ubrano voće, đubreći njive.

„Da se zahvalimo našem predsedniku i ministru poljoprivrede što nam je obezbedio ovo otkupno mesto da ne čekamo mnogo u redu za istovar. Ranije se to čekalo po 10,15 sati, a sada ne. Ovako se naša muka na kraju naplaćuje“, poručuju voćari iz Požarevca koji su deo roda višnje bacili, dok će deo ostati – neubran.

Oblačinska višnja se, inače, najčešće koristi u industrijske svrhe. S obzirom da industrija prerade voća nije na nivou na kojem je nekada bila, više nema ugovorenog otkupa za tako velike količine. Ovo je i glavni razlog zašto je otkupna cena ovog voća godinama niska.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare