Foto:Vesna Lalić

Vlada Srbija izdvojila je iz tekuće budžetske rezerve 20,8 miliona dinara radi trajnog rešavanja stambenog pitanja romskih porodica koje su živele na deponiji Vinča.

Više od 20,8 miliona dinara, odnosno oko 177 hiljada evra, odobreno je Generalnom sekretarijatu Vlade, kako bi ih dao lokalnim samoupravama “radi trajnog rešavanja stambenog pitanja romskih porodica koje su živele na deponiji Vinča”, piše Nova ekonomija.

Novac će biti transferisan Gradu Šapcu i Opštini Vladimirci, navodi se u najnovijem Službenom glasniku.

Grad Šapcu dobiće 5, 3 miliona dinara, dok će Opštini Vladimirci biti dato 15,52 miliona dinara.

Povezane vesti:

Međutim, sudeći po ranijim izjavama zvaničnika ovi troškovi su planirani godinama unazad.

Podsetimo, grad Beograd je još u septembru 2017. godine potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa japansko francuskim konzorcijumom „SUEZ Groupe – I-Environment Investments limited“.

Ove dve kompanije su osnovale firmu “Beo čišta energija” sa sedištem u Beogradu koja je od tada zadužena za saniranje postojeće deponije i izgradnju novih postrojenja.

Pre tri godine, Tanjug je preneo izjavu tadašnjeg gradskog menadžera Gorana Vesića da će “Beo čista energija” zbrinuti sve romske porodice koje žive i rade na deponiji i to “po svim standardima EU”.

Direktor ove kompanije Vladimir Milovanović je tada rekao da i da je Grad Beograd angažovao IFC, stručnog konsultanta Svetske banke, te da je napravljena posebna studija za iseljavanje 14 romskih porodica, koliko je Grad, ističe, utvrdio da je naseljeno na deponiji „Vinča“.

Ova firma je 2018. godine objavila i dokument o proceni uticaja na životnu sredninu i socijalna pitanja koji se tiče deponije “Vinča”, a u kome je navedeno da bi grad Beograd trebalo da sprovede Akcioni plan za raseljavanje koji se odnosi na raseljavanje porodica koje žive u neformalnim naseljima na deponiji.

Izgradnja spalionice i priča oko rešavanja pitanja deponije Vinča su dugo je u žiži javnosti, a projekat se osporava zbog navodne nedovoljne usklađenost sa ekološkim regulativama Evropske unije.

U tome je najglasnika Inicijativa Ne davimo Beograd koja tvrdi da je u projektnoj dokumentaciji za izgradnju spalionice izostavljeno više osnovnih podataka, poput količine čvrstog otpada koji nastaje u Beogradu, koliko je od toga moguće reciklirati i koliko će vode novo postrojenje trošiti u s

Rešenjima o upotrebi budžetskih rezervi namenjeno je takođe izdvajanje u iznosu od 83,3 miliona dinara radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za isplatu bespovratne pomoći kulturnim radnicima, kao i 26 miliona dinara na ime dotacije Pravoslavnoj eparhiji Vranjskoj, za sanaciju vodovoda i obeležavanje 950 godina Manastria Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar