Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona iz oblasti finansija, među kojima su i zakonska rešenja o novčanoj pomoći građanima za ublažavanje posledice pandemije Kovid-19 u iznosu od 60 evra, kao i o dodatnoj pomoći za privrednike i najugroženije sektore i kompanije.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, kojim se unapređuje transparentnost, pravna sigurnost i konzistentnost nacionalnog pravnog okvira koji reguliše ovu oblast.

Kako je reč o sistemskom zakonu kojim se definiše elektronska faktura i to sledeći najbolju praksu prelaska na elektronsko fakturisanje koju primenjuju države Evropske unije, na sveobuhvatan način uređuje se oblast slanja, prijema i čuvanja elektronske fakture.

Danas je usvojen i Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije. Tim se predlogom uređuje način na koji će biti napravljen i vođen privremeni registar punoletnih državljana kojima će biti uplaćena novčana pomoć.

Kako se dobija pomoć

Iznos od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, moći će da dobiju državljani koji su punoletni na dan stupanja na snagu tog zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, poseduju važeću ličnu kartu i koji se prijave za uplatu novčane pomoći u skladu sa ovim zakonom.

Punoletni građani moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći od 28. aprila do 15. maja i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra.

Penzioneri, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će se njima pomoć uplatiti bez podnošenja prijave. Isplate će biti u maju i u novembru mesecu.

Danas je usvojen i Predlog zakona o izmenama Zakona o utvrđivanju garante šeme, što je mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije.

Vlada je odlučila da zarad očuvanja likvidnosti privatnog sektora produži postojeću garantnu šemu, kao i da uspostavi novu za podršku najugroženijim preduzećima. Obezbeđeno je dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produžen je period raspoloživosti za godinu dana.

Kroz drugu garantnu šemu obezbeđeno je dodatnih 500 miliona evra za najugroženije sektore i kompanije, a nova garantna šema namenjena je prvenstveno najugroženijim delatnostima poput ugostiteljstva, putničkog transporta, hotelijerstva u gradovima i turističkim agencijama, kao i najugroženijim firmama koje su zabeležile pad poslovnih prihoda iznad 20 odsto u 2020. godini.

Vlada je danas usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju, čiji je cilj konačno regulisanje društvenog kapitala u društvima za osiguranje. Ovaj zakonski predlog odnosi se na društva za osiguranje koja u okviru osnovnog kapitala i dalje imaju društveni kapital. Ideja je da se društveni kapital ““pretvori““ u akcijski na način koji u obzir uzima dosadašnje propise koji se tiču privatizacije društvenog kapitala.

Predlog zakona omogućava otklanjanje nejednakosti na tržištu koju je društveni kapital donosio društvima za osiguranje koja ga poseduju, čime se kroz olakšavanje poslovanja i vođenja poslovnih knjiga, izjednačavaju sa ostalim učesnicima na tržištu.

Takođe, celokupan kapital u ovim društvima dobija titulara čime se povećava transparentnost i odgovornost u poslovanju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare