Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Vlada Srbije danas će odlučivati o tri predloga zakona koja se odnose na treći paket pomoći građanima i privredi, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

„Reč je o proširenju garantne šeme u dodeli kredita od prošle godine, a koja je iznosila dve milijarde evra. Nju sada proširujemo za dodatnih 500 miliona evra, kako bi preduzeća mogla bolje da funkcionišu u krizi“, naveo je Mali u saopštenju.

Dodao je da su preduzećima već podeljeni povoljni krediti za koje garantuje država u vrednosti 1,6 milijardi evra.

„To je značajno doprinelo očuvanju radnih mesta i funkcionisanju preduzeća. Imaćemo i dodatnu garantnu šemu za ugroženija preduzeća, koja slabije stoje, gde država garantuje za još veći deo tog kredita, kako bi banke bile sigurnije i lakše odobravale kredite“, kazao je Mali.

Objasnio je da će rok vraćanja kredita, u okviru nove garantne šeme za ugroženija preduzeća, biti pet godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca.

Ministar je rekao naveo da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, te da očekuje da će u naredne dve do tri sedmice ti predlozi biti izglasani u parlamentu.

„Prijava građana za tu isplatu putem sajta Uprave za trezor Srbije, kao i putem kol-centra, počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Prvih 30 evra biće isplaćeno u maju, a drugih u novembru. Za obe isplate, građani se prijavljuju samo jednom“, rekao je Mali.

Dodao je i da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra pomoći države, kao i da će nezaposleni dobiti dodatnih 60 evra, odnosno, ukupno 120 evra.

Mali je rekao da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, event centrima, kao i da shvata njihovu zabrinutost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar