Foto: NEBOJSA RAUS / AFP / Profimedia, Vesna Lalić

Rok za prijavu poslodavca koji od aprila žele da koriste pomoć države, u visini polovine minimalca za svakog zaposlenog, ističe danas. Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva finansija zainteresovani moraju da se elektroski prijave Poreskoj upravi najkasnije do 25. marta i izaberu banku preko koje će im biti uplaćen novac. 

Navedena izjava mora da se daje svakog meseca, pred početak očekivane isplate. Bez te prijave njihovi zaposleni neće imati pravo na pomoć. Od te obaveze izuzeti su samo preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade.

Treći paket državne pomoći privredi za ublažavanje posledica ekonomske krize izazvane epidemojom, koji je najavljen u februaru, a isplata je planirana u aprilu, maju i junu, predviđa pola minimalca po radniku mesečno, odnosno 15 hiljada dinara.

Ministar Siniša Mali je ranije na  društvenoj mreži Instagram, u video snimku, objasnio kako izgleda popunjavanje prijave za pomoć privrednicima u vidu pola minimalca.

Pravo da se prijave imaju za preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja zajedno zapošljavaju oko 1,5 miliona ljudi, a prva isplata polovine minimalne zarade biće 8. aprila.

Poslodavci koji imaju više otvorenih računa kod poslovnih banka, moraju najkasnije danas da se, putem elektronskog servisa Poreske uprave, izjasne u kojoj banci žele da otvore poseban kovid-račun. Poreska uprava, preko Uprave za trezor, dostavlja Narodnoj banci Srbije (NBS) podatke o poslodavcu u elektronskom obliku, na osnovu kojih odabrana banka otvara Covid račun.

„Banka je dužna da otvori taj račun u roku koji utvrdi NBS, a najkasnije do 31. marta ove godine. Otvaranjem COVID računa ne stiče se automatski pravo na direktna davanja“, navode u Poreskoj upravi.

Poslodavac odobrenu novčanu pomoć preusmerava isključivo na tekuće račune svojih zaposlenih, a obaveza poslodavca je i da obračuna i plati poreze i doprinose.

„Dobijena sredstva ne mogu da se koriste za druge svrhe. Inače, činjenica da država uplaćuje određena sredstva za zarade zaposlenih, ne znači i da se na bilo koji način meša u to kolika će biti visina zarade i naknade zarade“, objašnjeno je ranije iz Ministarstva finansija.

Portalu  ePorezi pristupa se pomoću aplikacije koju možete preuzeti na sledećem linku putem pretraživača Internet Explorer.

Da podsetimo, ovo je treći paket pomoći države privredi.

Prvi paket tokom proleća 2020. godine, koji je obuhvatao tri meseca, podrazumevao je jedan celi minimalac mesečno, odnosno oko 30 hiljada dinara po radniku.

Drugi paket mera prošle jeseni podrazumevao je pomoć za dva meseca i to od 60 odsto minimalca, odnosno 18 hiljada dinara po radniku mesečno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar