Vlada Srbije nedavno je osnovala i osmu firmu povezanu sa projektom “Expo 2027”, a reč je o preduzeću “SPV Akvatik centar doo Beograd”, koje bi u Surčinu trebalo da gradi sportski kompleks za vodene sportove. I u ovom slučaju za direktora je imenovana Građevinska direkcija Srbije, koja upravlja sa još šest preduzeća koja su formirana za "Expo", koji će prema najavama koštati građane 18 milijardi evra.

Pripremni radovi za izgradnju objekata okviru projekta Expo 2027 već su počeli, a 1. maja, kako je zvanično najavljeno, počinje gradnja Nacionalnog stadiona. U toku su i pripreme za zidanje još jednog sportskog kompleksa na istoj lokaciji.

Reč je o sportskom centru za vodene sportove, za koji je Vlada Srbije pre nekoliko dana osnovala firmu “SPV Akvatik centar”.

Kako piše u odluci o formiranju nove firme, ona se osniva radi izgradnje sportskog kompleksa za vodene sportove, a po izdavanju upotrebne dozvole i upisa objekata u katastar, odnosno po isteku roka od pet godina, to državno preduzeće prestaće sa radom.

U Službenim glasniku piše da će “SPV Akvatik” finansirati iz budžeta, iz kredita i zajmova, te da ukupni kapital iznosi 100.000 dinara.

Ovom firmom upravljaće Skupština tog preduzeća, a činiće je tri predstavnika koje će predložiti Ministarstvo finansija. Takođe, “SPV Akvatik” imaće i direktora, a to će, kao i u prethodnih šest slučajeva, biti Građevinska direkcija Srbije.

Izgradnja centra vodenih sportova nije bila predviđena kada je Aleksandar Vučić tokom leta najavio projekat EXPO. Tada je projektom bila predviđena izgradnja paviljona, nacionalnog stadiona, hotela…

Međutim, nedavno je ministar finansija Siniša Mali izjavio da će u okviru projekta EXPO biti sagrađen Akvatik centar za vodene sportove, sa bazenima, skakaonicama i “svim neophodnim stvarima za održavanje evropskih i svetskih prvenstava u tom sportu”.

EXPO, “Galovica”, “Petrac”

Kako je Nova.rs ranije objavila, Vlada Srbije je prvo u novembru osnovala kompaniju “Expo 2027”, koje će praktično rukovoditi celokupnom realizacijom te izložbe. Za direktora je izabran Dušan Borovčanin, koji je inače i direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije.

Kao zadaci tog preduzeća navedeni su priprema, organizacija i održavanje specijalizovane izložbe Expo, razvoj i njena promocija, implementacija mera neophodnih za njenu organizaciju, privlačenje potencijalnih investicija u taj projekat, kao i organizacija kongresa, izložbi i sajmova, a u vezi sa održavanje izložbe.
Naknadno je međutim formirano još šest preduzeća. Polovinom januara je država osnovala “SPV Galovica 1”, „SPV Galovica 2“ i „SPV Galovica 3“, kao i “SPV Petrac 1”, „SPV Petrac 2“ i „SPV Petrac 3“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, osnivač i jedini vlasnik ovih društava je Republika Srbija, a osnivačka prava vršiće Vlada. Sva ova preduzeća biće zadužena za izgradnju „stambenih i nestambenih“ zgrada za smeštaj učesnika i posetilaca međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, a osnovni kapital u ovim firmama iznosi po 100.000 dinara.

Zanimljivo je i da će direktorske funkcije u tim preduzećima obavljati Građevinska direkcija Srbije.

Leks specijalis za Expo

Za projekat Expo 2027. u Skupštini Srbije usvojen je lex specijalis, odnosno Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027, koji će državi, odnosno predstavnicima vlasti omogućiti da sve što budu gradili u Surčinu grade po ubrzanoj proceduri.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Prema najavama, u Surčinu će se do 2027. biti izgrađen novi sajamski prostor, površine od oko 70.000 kvadrata, u koji će se nakon okončanja specijalizovane izložbe Expo preseliti Beogradski sajam.

Potom, gradiće se, takođe za potrebe Expa, stambeni prostor u kojem će kasnije, kako je najavljeno, živeti „bezbednjaci ili možda naučni radnici“.

Za potrebe izložbe biće izgrađeni i hoteli, i to čak 130 njih, ako je verovati najavama iz vrha države. Naravno, tu je i dugo očekivani i najavljivani Nacionalni stadion, ali i stanica gradske železnice.

BONUS VIDEO TV Nova na temeljima EXPO 2027: Šta o njemu kažu Surčinci?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare