Činjenica da je “Telekom Srbija”, telekomunikacioni operator u državnom vlasništvu, na korak do kupovine medijske kuće u okviru koje posluju dnevni list “Kurir”, njegov portal i televizija istog imena, problematična je i jer će vlast da potroši pare svih građana da bi kupila medij vrlo problematične reputacije. Sagovornici Nova.rs upozoravaju da je ovo još jedna poruka vlasti novinarima, ali i celoj javnosti da je samo interesuje jačanje njene propagande mašinerije i da su za nju dobri samo oni mediji koji služe interesima predsednika i njegove stranke.

Stevan Ristić, direktor nedeljnika “Vreme” i član Upravnog odbora Saveta za štampu, podseća da je donošenjem medijskih zakona, odnosno Zakona o javnom informisanju i Zakonu o elektronskim medijima oktobra 2023. godine, “Telekomu Srbije” dozvoljeno vlasništvo u medijima.

Legalizovan ulazak države u medije

Naglašava da je tada upozoreno da je pojedinim promenama zakona zapravo legalizovano zatečeno stanje, jer je država do tada bila u prikrivenom vlasništvu pojedinih medijskih kuća.

“Kolege iz medijskih i novinarskih udruženja koje su učestvovale u procesu koji je prethodio donošenju zakona su tvrdile kako se o tom članu zakonu nije moglo pregovarati” objašnjava Ristić za Nova.rs.

Stevan Ristić Foto: N1

Dodaje da na kraju procesa “kada se u prostorijama OSCE u Beogradu, u dogovore o tekstu zakona uključila i tadašnja premijerka Ana Brnabić, nije postojao minimalni prostor da se o tome pregovara”.

“Siguran sam da država, posebno neuređena, sa urušenim insitucijama, kakva je današnja Srbija, ne treba da bude vlasnik medija. Opet, svi tabloidi, bez obzira na vlasništvo, su propagandni servis partije na vlasti i za taj posao su bogato nagrađeni” naglašava Ristić.

Vučiće pohvale za one koji krše standarde

Direktor nedeljnika “Vreme” primećuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta javno hvalio medije krajnje problematične reputacije.

“Govorio je kako su urednici tih tabloida pravi novinari, da su mnogo bolje obrazovani od ovih drugih. A ti mediji krše profesionalne standarde iz sata u sat, dok istim tempom rastu i bogate se, otvaraju televizije i šire svoj uticaj dezinformišući javnost naslovima kao što su ’Ukrajina napala Rusiju’ ili ’Pobeda desnice u Francuskoj”, podseća Ristić.

Za njega je više nego očigledno šta država poručuje i novinarima i javnosti na ovaj način.

“Smatram da je poruka sa vrha jasna: ’U Srbiji postoje dobri novinari, to su oni koji služe interesima predsednika i njegove stranke, i oni drugi, mediji koji služe javnom interesu, a takvi su izdajnici, plaćenici i ukratko – neprijatelji države i društva’” zaključuje Ristić.

„Jačanje propagandne mašinerije“

Advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, ističe za Nova.rs da bi ova kupovina bila najblaže rečeno kontroverzna imajući u vidu da je sadašnja vlast dok je bila opozicija obećavala „povlačenje države iz medija kao svoje strateško opredeljenje”.

“Budući da je akter kompanija u javnoj svojini i rukovodstvo preduzeća i vlast bi trebalo da objasne građanima rezon ove akvizicije, u čemu je javni interes za nju. Ovo pogotovo s obzirom da je reč o mediju koji je od strane i stručne i generalno javnosti markiran kao vrlo sklon nepoštovanju elementarnih profesionalnih standarda”, ističe Šabić.

Rodoljub Šabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On, međutim, ne veruje da predstavnici Telekoma i vlasti žele, a ni da su u stanju da to objasne.

“Bez tog objašnjenja neizbežno se nameće zaključak da je rezon ove akvizicije prelivanje javnog novca u privatne ruke i jačanje propagandne mašinerije vlasti”, naglašava Šabić.

Pošto je zakonskim promenama vlast dozvolila preduzećima u kojima je država vlasnik da kupuju medije, da se “Telekom” sprema da i zvanično uđe u vlasništvo Kurira, moglo se naslutiti iz poslovnih poteza kompanije “Wireless Media” u vlasništvu Igora Žeželja, u okviru koje deluju dnevni list „Kurir“, njegov portal i istoimena televizija.

U martu su osnovane tri sestrinske firme, razdeljena imovina, obaveze i potraživanja novim izdvojenim preduzećima. Na jednu od novoosnovanih, „Wireless Media group“, prebačeno je i 28 miliona evra duga.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare