Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Promo, Instagram/igorzezelj

“Telekom Srbija” i njegove ćerke firme potpisali su više od 30 ugovora sa firmom “Wireless media”, koja je vlasnik dnevnog lista “Kurir” i portala “Mondo”, a iza koje stoji Igor Žeželj. Ove kompanije počele su da sklapaju poslove još 2017, a ugovori su se odnosili se na zajednički nastup, angažovanje podizvođača, poslovno - tehničku saradnju, unapređenje portala i aplikacija…

Kompanija “Wireless media” nedavno je promenila delatnost i podelila se u još tri firme. Kako se može videti u dokumentaciji na sajtu Agencije za privredne registre, „Wireless media“ nastavlja da postoji, ali će dobiti novu delatnost i ime. Umesto računarskog programiranja, koje je do sada bilo označeno kao pretežna delatnost, baviće se iznajmljivanjem vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanjem njima.

Do sada je u javnosti firma Igora Žeželja bila prepoznata kao vlasnica medijske kuće u sastavu koje posluju dnevni list “Kurir” i portal “Mondo”, a poznato je da postoji i bliska saradnja sa državnom kompanijom “Telekom Srbija”. Spekulisalo se da će nakon promena medijskih zakona, koje su usvojene u oktobru prošle godine, “Telekom” preuzeti i Žeželjeve medije.

Pročitajte još

Sudeći po novoj dokumentaciji koja je objavljena na sajtu Agencije za privredne registre, do sada je saradnja “Wireless media” i države telekomunikacione kompanije bila veoma široka, a počev od 2017. potpisano je više od 30 ugovora. Najmanje 13 je i dalje na snazi, a pojedini nisu ni oročeni, već su sklopljeni na neodređeno.

Kako se može videti na sajtu APR-a, Telekom i “Wireless media” sklopali su ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji, angažovanju podizvođača, pružanju usluga tehičke podrške i unapređenja usluga MTS portala i aplikacija. Takođe, na neodređeno su sklopljeni ugovori o korišćenju usluge “business trunking” i “besplatan poziv platforme inteligentnih mreža”, a postignut je dogovor o zajedničkom nastupu. U objavljenoj dokumentaciji nije precizirano na koji nastup se ovaj ugovor odnosi.

Veliki broj ugovora sa kompanijom koja je vlasnik “Kurira” i “Monda” sklapale su ćerke firme “Telekoma” – “Mtel” iz Banjaluke i Podgorice. Ti dogovori odnose se na poslovnu saradnju, unapređenje portala i razvoj manjih projekata, održavanje platformi, uređenje međusobnih odnosa…

U svima njima “Telekom” i njegove ćerke firme označene su kao “kupac”, odnosno oni su ti koji plaćaju uslugu. A koliko, nije navedeno. U dokumentaciji na sajtu APR može se videti naziv ugovora, rok trajanja, ali ne i njegova vrednost.

Gotovo svi važeći ugovori preneti su na novoosnovane kompanije.

Tri nove firme

Kako je Nova.rs objavila, firma “Wireless media” juče je podeljena na još tri preduzeća. Jedna od novoosnovanih firmi je „WMG Digital transformation“, čija je osnovna delatnost računarsko programiranje. Kako piše u dokumentaciji, ona će se baviti digitalnom transformacijom korisnika i to putem „razvoja i implementacije poslovnih softverskih rešenja, sistemom integracije, unapređenjem korisničkih iskustava, podrškom u prikupljanju i analizi podataka, onlajn prodajom i alatima za kreiranje i distribuciju digitalnog sadržaja“.

Iz „Wireless media“ proizašla je i firma „WMG  Product & services“, koja kao pretežnu ima delatnost reklamiranja reklamnih agencija. Njen posao, kako piše u pratećoj dokumentaciji, biće pružanje usluga klijentima za posredovanje u oglašavanju, putem svih medijskih kanala, „praćenje, unapređenje i outsourcing poslovanja klijenata, izveštavanje i sugerisanje daljih pravaca“.

Kao treća firma registrovana je  „WMG Media“, na koju je prenet Mondo, kao i „Wireless Media Podgorica“ i „Wireless Media Banjaluka“.  Kako se navodi, njena osnovna delatnost je upravljanje ekonomskim subjektom, a posao će joj biti „upravljanje privrednim društvima i sprovođenje strategijskog ili organizacionog planiranja i predlaganje odluka koje se odnose na privredna društva u cilju unapređenja poslovanja“.

Nove firme, koje su proizašle iz pomenute kompanije, za zakonskog zastupnika imaju istu osobu – Jadranku Radonjić, a za vlasnika istu kompaniju – „Wireless media group“.

BONUS VIDEO Astronomski dugovi Telekoma prema EPS-u, zašto se i kako to toleriše?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar