Protest frilensera
Protest frilensera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Protestna šetnja frilensera, kojom su izrazili nezadovoljstvo rešenjem Vlade za njihovo oporezivanje, završena je ispred Skupštine Srbije. Deo učesnika, koji su još sinoć na platou ispred Skupštine postavili šatore, ostao je da tamo kampuje sve do subote, kada će se priključiti protestu "Ekološki ustanak". Premijerka Ana Brnabić pojavila se na kratko na skupu i, po rečima frilensera, rekla da je spremna da razgovara.

Na Fejsbuk stranici Nova.rs možete pogledati kako je izgledao prenos uživo. 

Veliki broj građana koji se okupio ispred Skupštine Srbije, nakon obraćanja predstavnika frilensera, krenuo je u protestnu šetnju do Vlade Srbije, odakle su se, preko Trga Slavija, vratili do zgrade Skupštine.

Okupljanje, međutim, nije u potpunosti završeno, jer će deo njih ostati tu da kampuje sve do subote.

„Tražili smo pregovore, dobili smo predstavu. Zato smo besni“, porčio je jedan od frilensera dok su stajali ispred Vlade.

Protest frilensera
Protest frilensera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sve vreme je moglo da se čuje skadniranje: „Svi na ulice!“

Osim mladih ljudi, na protestu su bili i njihovi roditelji, bake i deke, koji su došli da ih podrže.

Foto:Nemanja Jovanović/nova.rs

Naki od stanara, pored čijih zgrada su prošli okupljeni, pojavili su se na prozorima i mahali u znak podrške.

Ljudi su u toku šetnje u nekoliko navrata skakali i skandirali „Ko ne skače taj je Vučić!“.

Na putu do Vlade, zastali su ispred Ministarstva finasija gde su nekoliko minuta zviždali.

Protest frilensera
Protest frilensera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na skup su došli frilenseri iz cele Srbije: Subotice, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Čačka, Užica, Aleksinca, Bora, Niša…

Čule su se pištaljke, trube, građni su nosili parole poput: „Budžet im je mali, neka 80% da Mali“ i „Nismo ovde zato što hoćemo već zato što moramo“.

Grupa frilensera, zajedno sa građanima koji su želeli da iskažu solidarnost, okupila se još juče oko 18 sati ispred Narodne skupštine, gde su postavili šatore.

Predstavnik Udruženja frilensera Miran Pogačar rekao je na početku skupa za Nova.rs da je prethodna noć bila hladna, ali da to onima koji su je proveli u šatorima nije napravilo veliki problem i da neće odustati od namere da tu ostanu do subote.

Protest frilensera
Protest frilensera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na početku današnjeg skupa, na kratko se pojavila premijerka Srbije Ana Brnabić, koju je nekolicina frilensera „zamolila“ da im iz Skupštine donese čaj.

„Već smo nešto postigli. Premijerka Ana Brnabić je prošla i rekla da je spremna da razgovara. Očigledno je da ovakva okupljanja imaju efekta i da Vlada zna da je predlog koji su dali upitan“, rekao je Pogačar za Nova.rs.

Protest frilensera
Protest frilensera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poručio je da je ovo drugi veliki protest koji je organizovalo udruženje na čijem je čelu, a „ako treba biće ih još“.

Frilenserima su podršku pružili i aktivisti koji će u subotu održati protest pod nazivom „Ekološki ustanak“.

Aleksandar Jovanović Ćuta, protest frilensera
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Podržavamo frilensere zato što ne može neko da se probudi ujutru i da kaže: ‘Sad mi dođete unazad za pet godina 15.000 evra svako’, makar on bio i predsednik države. Svako ko se bori za svoj status, za pravdu, za život u ovoj zemlji, mi ćemo ga podržati“, rekao je za Nova.rs Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odranimo reke Stare Planine, koji je jedan od organizatora „Ekološkog protesta“, i dodao:

„Siguran sam da će frilenseri isterati svoje, kao što ćemo mi zaštiti naše reke, našu prirodu.“

protest frelensera Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Povezane vesti:

Udruženje radnika na internetu u januaru je počelo pregovore sa Vladom o kriterijuma pod kojima bi frilenseri trebalo da plaćaju porez, zahtevajući da ne plaćaju pet godina unazad, kao i da kamatne stope za tekuće dugove budu u razumnim granicama.

Nakon više sastanaka između predstavnika Vlade Srbije, Ministarstva finasija, Poreske uprave i Udruženja radnika na internetu, pregovori su propali, da bi Udruženja frilensera i preduzetnika (UFPS), koje se nedavno aktiviralo u pregovorima, postiglo dogovor s Vladom, koji bi sada trebalo da bude usvojen u Skupštini.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar