Foto: Shutterstock

Rebalans budžeta Srbije za 2022. godinu usvojen je danas u Narodnoj Skupštini, pošto je za njega glasala većina narodnih poslanika.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je ovo bila teška godina svuda u svetu, ali da se Srbija uspešno izborila sa svim izazovima i da je spremna za sve što dolazi.

„Zadovoljan sam postignutim ove godine, zadovoljan sam što smo uspeli da očuvamo stabilnost javnih finansija, što smo uspeli da privredu održimo na zdravim osnovama, što smo uspeli da ostvarimo rast i u jednoj od najtežih kriza, u kojoj smo već tri godine”, rekao je Mali, a saopštilo resorno ministarstvo.

Kako je istakao, uz održavanje svih ekonomskih parametara potrebnih za rast, država je uspela i da ostvari svoju najvažniju funkciju pomoći svim građanima i privredi za što lakše prevazilaženje problema.

„Nakon krize izazavane pandemijom nastavila se energetska kriza, ali rebalansom završavamo fiskalnu godinu na najbolji mogući način i uveliko pripremamo budžet za narednu godinu“, rekao je Mali.

On je podsetio da su prihodi budžeta veći za oko 190 milijardi dinara u odnosu na planirane, te da su oni posledica rasta prihoda svih oblika poreza, a ne, kako tvrdi srpski ministar finansija, inflacije.

„Porasli su prihodi od poreza dohodak, na dobit, privreda je ostvarila veću dobit, prihodi od poreza na dodatu vrednost. Imamo i realan rast zarada od tri odsto u prvih osam meseci, odnosno 5,4 odsto u privatnom sektoru“, rekao je Mali.

Govoreći o daljim merama Mali je istakao da je drugi stub stabilnosti podizanje životnog standarda građana Srbije, ublažavanje uticaja inflacije podizanjem plata i penzija, nastavak pomoći, sada mladima, po 5.000 dinara ali i nastavkom povećanja
penzija.

Naime, nakon rasta od devet odsto u novembru, u januaru nas, kako je najavio, očekuje još jedno povećanje penzija od 12,1 odsto, što će, kumulativno, biti rast penzija od 20,8 odsto.

“Penzije podižemo iznad nivoa inflacije i zadržavamo makroekononmsku stabilnost”, poručio je Mali i zaključio da je stabilnost put za ispunjenje planiranog cilja da prosečna plata u Srbiji do kraja mandata ove Vlade dostigne 1.000 evra sa sadašnjih oko 720.

BONUS VIDEO – Govor Miroslava Aleksića u Skupštini Srbije izazvao je buru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar