bašta kafić
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ugostitelji Beogradskih restorana zabrinuti su zbog mogućnosti ponovnog rasplamsavanja Korona virusa, jer, kako kažu, sa zaoštravanjem epidemioloških mera koje bi podrazumevale zabranu sedenja unutar objekata, skraćenje radnog vremena, ograničenja broja gostiju ili pak, potpunog zatvaranja. oni bi bili jedan od najugroženijih sektora

Još se, kažu sagovornici Tanjuga, nisu oporavili od 2020. i prvih meseci ove godine, a već primećuju smanjenje broja gostiju i kako ističu nadaju se da će država uvesti Zeleni karton, sa kojim bi vakcinisani građani mogli slobodno da se kreću, a ugostitelji mogli neometano da rade.

„Pre tri meseca smo počeli sa normalnim radom, a pre toga nismo ostvarivali ni 10 odsto realizacije prometa u odnosu na period pre pandemije“, kaže vlasnik restorana u Skadarskoj ulici i hotela u Knez Mihajlovoj Mirko Todorović.

Kaže da su gosti njegovog hotela i restorana su većinom stranci, i sada strepi od mogućnosti uvođenja novih mera, jer je posao opao, kako zbog smanjenog broja turista, tako i zbog pojave Delta varijante virusa.

„U hotelu, u odnosu na jun i jul, počeo je da opada promet, postigli smo neki nivo da možemo da pokrijemo troškove, ali sada Izraelci, koji su bili dominantni turisti prestaju da dolaze, dok su nas Italijani skinuli sa zelene liste“, rekao je Todorović ističući da je ove godine postignut nivo od 40 odsto popunjenosti hotela, za razliku od godina pre pandemije, kada su kapaciteti bili popunjeni 85 odsto.

On pri tome izražava nerazumevanje za građane koji odbijaju da se vakcinišu, jer pored toga što ugrožavaju zdravlje svih, utiču i na ljude koji se pridržavaju mera imunizacije.

Menadzer u restoranu Tri Šešira Milica Petković rekla je Tanjugu da za sada nema mera već samo upozorenja, ali da je primetila da su građani uplašeni i da je opao promet u odnosu na leto.

„Za sad možemo da primimo gostiju koliko ima mesta, jer ne postoje ograničenja, gosti ručaju, piju, zabavljaju se uz muziku, ali svi se pribojavamo novih odluka“, izjavila je ona.

Dodala je da bez obzira na celu situaciju, tokom pandemije otpuštanja radnika nije bilo.

Menadzer restorana Velika Skadarlija istako je da su za sada u bašti restorana popunjeni svi kapaciteti i da se građani pridržavaju mera. Mose maske, pridržavaju se dezinfekcije.

Ali kao i ostali ugostitelji zaposleni ovog restorana se plaše novih epidemioloških mera koje bi se odrazile kako na materijalno, tako i na socilno stanje radnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar