Udruženja: Država prećutno guši turističke agencije

Biznis 27. nov. 202016:51
Podeli:
Foto:Privatna arhiva

Udruženje turističkih agencija Srbije i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije ocenili su danas da je nedopustivo što država prećutno omogućava da se 90 odsto agencija ugasi jer ne mogu da dobiju polise od insolventnosti, koje su zakonski osnov za rad, kao i da osiguravajuće kuće određuju koliko agencija treba da posluje u Srbiji.

Država je dužna da obezbedi ustavno pravo na rad i jedake uslove za sve učesnike na tržištu gde se poslovanje dalje reguliše po tržišnim principima, ističe se u zajedničkom saopštenju.

Udruženje turističkih agencija Srbije i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije traže od Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Komisije za zaštitu konkurencije, Narodne banke Srbije i drugih nadležnih institucija da urgentno reaguju i obezbede svim turističkim agencijama jednake uslove u kojima će moći da nastave da rade jer to, po trenutnim zakonima, nije moguće.

Povezane vesti:

Došli smo u situaciju da osiguravajuće kuće ocenjuju ko je podoban da radi a ko nije, kao i da javno licitiraju koliko je agencija potrebno tržištu ove zemlje, te zahtevamo od Narodne banke Srbije da interveniše u domenu svojih nadležnosti, navedeno je u saopštenju.

Potrebno je da se hitno sankcionišu takvi ispadi, sugerisano je u saopštenju, a kako ilustracija je navedena izjava predstavnika Udruženja osiguravača Srbije Duška Jovanovića portalu Telegraf.rs kako „nije moguće da u Srbiji posluje 500 agencija, a u Evropi, u državama poput Nemačke i Francuske, tek nekoliko desetina“.

Ovakvim izjavama se obmanjuje javnost i manipuliše podacima jer u Nemačkoj, na primer, posluje oko 2.300 turoperatora i 11.000 posredničkih agencija, navode u saopšenju pozivajući se na podatke sa sajta udruženja nemačkih agencija, uz ocenu da je to procentualno slično kao i u Srbiji „s obzirom na broj stanovnika“.

U saopštenju se podseća da turističke agencije do sada nisu dobile sektorsku pomoć iako su na ivici opstanka i da ni jedan od njihovih zahteva nije ispunjen. Resorno ministarstvo naglašava pomoć koju su dobile agencije u vidu subvencija za polise osiguranja, ali se ispostavlja pravo na te subvencije ima svega 10 odsto turističkih agencija organizatora, dok posredničke agencije nisu dobile ništa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar