Foto:Privatna arhiva

Umesto atraktivnih ponuda za putovanja, izlozi turističkih agencija u nekolko gradova u Srbiji danas su izlepljeni žutim trakama, kao "poziv u pomoć" i znak upozorenja da je turizam u katastrofalnom stanju. Na ovaj način, vlasnici posredničkih agencija, simbolično protestuju, jer su kako kažu, "izuzeti iz državne pomoći koja je opredeljena za sektor turizma".

Pomoć turističkom sektoru za subvencionisanje polise osiguranja, koju je početkom ovog meseca najavilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, nije predviđena i za takozvane subagente, podsećaju u Kolegijumu turistickih radnika grada Kragujevca, koji je inicirao tihi protest agencija.

Foto:Privatna arhiva

U ovom Kolegijumu ističu da je veliki broj malih agencija ostao nevidljiv za državnu pomoć, pa su simboličnim prelepljivanjem svojih izloga odlučili da skrenu pažnju javnosti na sve dublje probleme, koji ih, kako kažu, „vode ka sigurnom gašenju“.

Foto:Privatna arhiva

„Sproveli smo internu anketu u kojoj je učestvovalo preko 160 posredničnih agencija i rezultati su poražavajući. Bez posla je ostalo više od 50 odsto radnika, a otpuštanja će biti i u narednom periodu. Takođe, više od 85 odsto zaposlenih je porodično, potpuno ostalo bez primanja“, nevedno je u saopštenju kragujevačkog Kolegijuma.

Foto:Privatna arhiva

Osim u Kragujevcu, simboličan protest danas su započeli vlasnici turističkih agencija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu i Kanjiži, a kako navode u svom saopštenju, očekuju da im se narednih dana pridruže i ostale kolege.

Foto:Privatna arhiva

Potpisnici saopštenja apelovali su i na lokalne samouprave da pomognu agencijama u svojim sredinama, jer im uz izostanak dražavne podrške, ne preostaje ništa drugo osim bankrota. Pojašnjavaju da turističke agencije mesecima ne prihoduju sredstva kojima bi mogle da održe svoju likvidnost, te navode da su upravo male agencije platile naveći danak globalnoj epidemiji.

Povezano:

Prema podacima Nacionalne organizacije turističkih agencija (YUTA) u Srbiji je registrovano oko 700 posredničkih agencija, koje zapošljavaju blizu 1.500 radnika.

Ministarstvo trgovine i turizma I telekomunikacija, prošle nedelje objavilo je javni konkurs za dodelu subvencija turističkim agencijama u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara. Za ova sredstva mogu da konkurišu samo organizatori putovanja, a visina pojedinačnih iznosa zavisi od kategorije licence koju poseduju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare