Foto:Shutterstock/guruXOX

Trendovi industrijske i proizvodnje prerađivačke industrije u septembru vraćeni su u opadajući smer, a međugodišnja stopa inflacije premašila je u septembru sa 5,7 odsto gornju granicu ciljanog raspona i najveća je posle avgusta 2013. godine, navodi se u u novom broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) koji izdaju Privredna komora Srbije i Ekonomski institut.

Kako se navodi, trendovi ukupne inudstrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije septembarskim rezultatima vraćeni su u opadajući smer i nisu potvrdili očekivanu promenu tekućih tendencija industrijske proizvodnje u pravcu njenog rasta koju su najavili podaci za avgust.

Dodaje se da je međugodišnji porast ukupne industrijske proizvodnje u septembru i dalje smanjen, i ocenjuje da je taj porast sveden je na vrlo skroman nivo.

Kako se navodi prerađivačka industrija je u septembru zabeležila međugodišnji pad.

U septembru su stope rasta uvoza i izvoza bile redukovane, čak rast uvoza više nego rast izvoza – pa je pokrivenost uvoza izvozom u tom mesecu bitno povećana.

Iako su trendovi uvoza i izvoza su u septembru bili rastući u odnosu na avgust oni su opali.

MAT konstatuje da je međugodišnja stopa inflacije u septembru premašila gornju granicu ciljanog inflacionog raspona i navodi da je najveća posle avgusta 2013. godine.

Ocenjuje se da je inflacija ubrzana pod dejstvom privremenih faktora, a kao glavne komponente rasta navode se izuzetni rast svetskih cena neprerađene hrane i energije.

U analizi MAT-a konstatuje se i da nije sasvim izvesno da će godišnji rast BDP-a u Srbiji prevazići prognoze Međunarodnog monetarnog fonda.

Bonus video: Nikezić: Inflacija u Srbiji pojede jedno letovanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar