Trebinje Bosna i Hercegovina
Panorama Trebinja Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da prve avione na novom aerodromu u Trebinju očekuje pre 2023.godine.

Posle razgovora sa Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da su obezbeđena sredstva za izgradnju aerodroma, koji će koštati 70 miliona evra, dok će još 35 miliona evra biti uloženo u infrastrukturno opremanje.

“Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022.godine. I, verujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023.godine”, rekao je Vučić.

To bi, kaže, trebalo da podigne celu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svetskim centrima.

Dodao je da se izrada planske projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju završava u martu, kao i da su obezbeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Sa Dodikom o mogućnostima za gasovod do Banjaluke

Vučić je sa Dodikmom razgovarao i o energetskoj situaciji i pripremi zajedničke platforme za razgovor sa različitim partnerima o izgradnji gasovoda do Banjaluke, čime bi se obezbedila energetska stabilnost RS.

Vučić je ponovio da je energetska situacija takva da preti velikom broju zemalja u regionu, njihovom ekonomskom opstanku i nameće pitanje hoće li moći da izdrže bez nestašice struje.

U tom smislu, odgovornom smatra izjavu predsednice EK Ursule fon der Lajen da je važno da se insistira na gasu i nuklearkama.

Zato će, kaže, razgovarati sa mađarskim partnerima, jer Srbija može i ima interes da bude manjinski suvlasnik tamošnje nuklearke.

“Spremni smo da damo za 5, 10 ili 15 odsto, kako bismo uvećali našu snagu, zbog privrede, ekonomije, ali i građana”, rekao je Vučić. Preneo je da je sa Dodikom razgovarao o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa svim potencijalnim partnerima, iz EU, ali i Rusije, o izgradnji kraka gasodova sa teritorije Srbije do Banjaluke.

“Jasno je koliko je Srbija, uprkos teškoj energetskoj situaciji sigurnija jer je izgradila skup, zahtevan gasovod, ali ne brine hoće li imati grejanje ove zime”, rekao je Vučić.

Gasovod do Banjaluke oznažio bi privredu RS, omogućio bezbednost za građane, dodao je.

“Spremni smo da razgovaramo i sa Sarajevom i nadam se da će razumeti da to nije pitanje geopolitičkih igara, već nasušne potrebe građana i privrede”, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Da li će kriza sa nestašicom gasa u Evropi pogoditi i Srbiju