Foto: Shutterstock

Kriza u Evropi koja se ogleda u drastičnom skoku cena gasa zbog nestašice tog energenta neće se odraziti na Srbiju, jer ima dobre ugovore i puno podzemno skladište tog energenta, rekao je generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

Kako kaže ekonomista Saša Đogović, domaćinstva u Srbiji za sada neće osetiti poskupljenje struje, mada će se ono preliti na džep pojedinih privrednika kojima će račun porasti između 120 i 150 odsto, zbog čega će neki od njih morati da podignu cene proizvoda.

„Primer su pekare koje troše mnogo struje, ali se one neće zatvoriti, jer nude osnovne prehrambene proizvode“, ilustrovao je Đogović za BBC na srpskom.

U Srbiji je protekle godine, ukupna potrošnja struje u domaćinstvima i kod privrednika bila 29 teravat-časova (29 milijardi kilovat-časova), pokazuju podaci Agencije za energetiku Srbije.

Domaćinstva u proseku troše od 400 do 600 kilovat-časova mesečno, dok je potrošnja prirodnog gasa u istom periodu bila 2.505 miliona kubnih metara.

Srbija plaća gas iz Rusije po pet puta nižoj ceni nego u Evropi

Kako se navodi, Srbija trenutno plaća gas iz Rusije po skoro pet puta nižoj ceni od aktuelne na evropskom tržištu.

„Gas je prethodno nabavljen po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih kada je prosečna cena u Evropi bila 400 dolara“, rekao je stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.

Prema njegovim rečima, nakon izbijanja krize gas je prvo skočio na 600, zatim na 800, a u jednom trenutku čak na 1.937 dolara, a da je trenutno na oko 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara.

Struja na svetskim berzama je za 240 odsto skuplja u odnosu na pre godinu dana, prenosi BBC na srpskom.

Tržišta energenata poput gasa i nafte utiču na cene električne energije, rekao je vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Aleksandar Savić dodajući da trend rasta cena može i mora da utiče na nas.

Kako tvrdi, povećanje će prvo osetiti neki od industrijskih potrošača.

Iz Elektrodistribucije Srbije poručuju da će onima koji sada ugovaraju isporuku električne energije za 2022. godinu računi biti veći za 120 do 150 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Cena u momentu ugovaranja zavisi od prilika na tržištu, tako da se kupac može suočiti i sa nižom i sa višom cenom u odnosu na prethodni ugovor“, napominju iz EPS.

Bonus video – Da li će kriza sa nestašicom gasa u Evropi pogoditi i Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar