Foto: Promo

Scenario vam je verovatno poznat. Prijavili ste se za posao, prošli razgovor sa HR-om i zakazan je tehnički intervju. Bez obzira da li ste početnik u IT svetu ili imate iskustva, postoji par aspekata tehničkog intervjua koji utiču na vaše šanse da ostavite dobar utisak i zbog kojih možete da se (ne) izdvojite od ostalih kandidata.

Jedinstvenog recepta za uspeh, naravno, nema, ali nije zgoreg da izbegnete neke od najvećih i najčešćih grešaka koje ne čine uslugu – ni vama, a ni osobi koja vas intervjuše. Dakle, da tokom intervjua ne počinite “grehove” poput:

1. “Ja vas čujem. Vi mene ne?”

Dešava se i najboljima. Smetnuli ste sa uma da imate online intervju u ponedeljak u 9h, a onda u 8:59h dobijate mali nervni slom jer vam kamera i slušalice ne rade. Da li vam je zaista neophodan taj stres?

Iako zvuči očigledno, važno je da pre intervjua izdvojite vreme da se adekvatno pripremite: da testirate platformu (Zoom, Microsoft Teams) i proverite radi li sve kako treba. Ako niste u mogućnosti da se pojavite u dogovoreno vreme, iskomunicirajte to sa poslodavcem. Takođe, proučite sajt kompanije i steknite uvid u tehnologije koje vaše buduće kolege koriste.

2. “Sad ću da vam kažem, samo da pitam Gugl”

Začudili biste koliko kandidata pokušava da na brzinu izgugla odgovore ili traži pomoć suflera, verujući da se sve to može suptilno izvesti, da ne bude očigledno. Ne može.

Ako nemate odgovore, nemojte pokušavati da vrdate. Setite se da nijedno pitanje nije eliminatorno i da je ključna opšta slika – vašeg dosadašnjeg iskustva, projekata na kojima ste radili, tehnologjia koje poznajete. Pitanje na koje ne znate odgovor nekada možete da preokrenete u svoju korist, tako što ćete pokazati kako razmišljate. Sa druge strane, ako nemate neophodna znanja za neku poziciju, bolje je da se to utvrdi prilikom intervjua nego u kancelariji.

Foto: Promo

3. “Ma ništa posebno…“

Tehnički intervju je, između ostalog, prilika da se izdvojite od ostalih kandidata, da pokažete zašto ste baš vi idealno pojačanje timu. Mnogi fantastični kandidati propuštaju priliku da istaknu svoje prednosti, jer im projekti na kojima su radili deluju jednostavno ili nedovoljno impresivno, pa ihni ne spomenu. Činjenica da imate sklonost ka ekspermentisanju je veliki plus. Sa druge strane ekrana, vrlo verovatno, nalazi se sagovnik koji nije samo tu da vas skrutinizuje, već koga poput vas interesuje IT svet. Podelite sa nim svoja interesovanja i pokažite da ste neko ko traži izazove, ko uživa da se “igra sa tehnogijama.” Kad smo pokazivanja, postoji i druga krajnost…

4. “Bog zna za 5, ja znam za 4, a vi za 3”

Logično je da imate potrebu da ostavite što bolji utisak, ali imajte na umu da je vaš zadatak da se predstavite – ne da dokažete koliko ste superiorniji od svih potencijalnih kolega, uključujući i osobu koja vas intervjuiše. Šta ne treba da radite?

Nemojte omalovažavati pitanja koja vam postavljaju. Podelite svoja razmišljanja i iskustvo, a izbegevajte klasifikacije poput “za mene je to dečija igra” i “DNS sam doktorirao”.

5. “Nemam nikakva pitanja”

Ako ste istinski zainteresovani za poziciju i način rada u kompaniji, intervju je idealna prilika to interesovanje pokažete – tako što ćete postaviti pitanja. Možete, na primer, pitati šta se sve od vas očekuje ili da li postoji prostor za dodatnu edukaciju iz određenih tehnologija. Ono što je važno jeste da pitanja budu relevatna. Nemojte ih postavljati tek reda radi ili se raspitivati o nečemu što je već pojašnjeno tokom intervjua.

Spremni ste za uspešan intervju?

Da li ćete moći da izbegnete svoje potencijalne greške tokom intervjua? Nećete. Napravićete ih jednom. Pa još jednom. Iz svake ćete nešto naučiti i saznati na čemu treba da radite i u kojim aspektima da se usavršavate.

Ovaj tekst pisan je na osnovu iskustva IT eksperta iz kompanije Mainstream, koji je intervujisao veliki broj kandidata i svim budućim poručuje – Budite svoji, opustite se i predstavite se.

Prvi korak je, naravno, da se prijavite. Istražite otvorene pozicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare