Foto: Nova.rs

Baš kako je pisala Nova, najveće javno preduzeće Elektroprivreda Srbije postaje akcionarsko društvo. Taj zahtev EPS-a i zvanično je poslat na odobrenje Vladi Srbije. Time je praktično otvoren put za upliv privatnog kapitala u EPS, kroz dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo. Da li je to i plan države? Vlast tvrdi da nije, ali svi potezi koji se vuku od početka godine ukazuju na to.

Prema saznanjima Nove, plan države je da se EPS transformiše iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo do kraja januara 2023. godine. Nakon toga se planiraju „velike i ozbiljne reforme“.

Šta će one sve podrazumevati biće jasno nakon završetka transformacije EPS-a jer je za bilo koji plan to preduslov. A sudeći prema najavama predsednika države Aleksandra Vučića, predlog šta i kako već postoji.

Tajni ugovor sa Norvežanima

Napravili su ga Norvežani sa kojima je, kako je otkrila Nova.rs, Vlada Srbije sklopila tajni ugovor o konsultantskim uslugama.

Foto:TANJUG/ Zoran Žestić

Podsećanja radi, norveška firma „Rystad Energy“ uradila je analizu stanja u toj oblasti i dala predlog šta bi, po fazama, trebalo da se uradi.

Jedan od predloga koji se pominjao jeste i preispitivanje vlasništva. U dokumentu u koji je „Nova“ imala uvid nagoveštava se potencijalni ulazak privatnog kapitala u to preduzeće, pa čak i koncesioni aranžman.

Kada je Nova.rs otkrila da se sprema promena u EPS-u, profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za „Novu“ je rekao da ta transformacija u akcionarsko društvo sve omogućava.

„Pruža mogućnost da se „Elektroprivreda Srbije“ odrekne dela svog vlasništva, da neki paket akcija proda ili da uđe u proces privatizacije sa jasno uspostavljenim relacijama ko je vlasnik čega. I to je suštinska razlika između javnog preduzeća i akcionarskog društva“, rekao je profesor Savić.

„Nije šija nego vrat“

Da upliv privatnog kapitala ipak nije isključen, u četvrtak 15.decembra 2022. u javnom nastupu na RTS provrdio je sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Nemamo problem sa tim da ako neko hoće da uđe sa 10 odsto vlasništva ali da mi imamo većinu i da želimo da imamo većinu u tom preduzeću“.

Moći će da troše novac bez kontrole javnosti

Transformacija koja bi trebalo da se završi do početka 2023. godine, ne samo što će omogućiti prodaju dela EPS-a ako to država želi, već će moći i da se poslovni potezi, odluke i trošenje novca sakriju od javnosti.

Ukoliko vlast to bude želela, EPS lako može da dobije status koji ima Telekom.

Može mnogo toga da proglasi poslovnom tajnom i da ne objavljuje javne nabavke.

Već napravljeni poslovi sa strancima

EPS je i pre Norvežana već pravio poslovne aranžmane sa stranim firmama. Veliki posao i vredan ugovor dat je firmi UGT Renewables LLC.

Ova kompanija iz Majamija bavi se izgradnjom postrojenja u oblasti obnovljivih izvora energije i uveliko je na srpskom tržištu, i sarađuje sa državom.

Naime, u avgustu 2021. godine potpisan je Sporazum o strateškoj saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije i predstavnika kompanije. Potpis na taj sporazum u ime Vlade stavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

UGT bi trebalo u Srbiji da izgradi solarnu elektranu i panele.

I sve bi to bilo u redu da se u Radnoj grupi Vlade formiranoj da prati sprovođenje sporazuma, nisu volšebno pojavile dve javnosti dobro poznate privatne firme bliske Srpskoj naprednoj stranci – Milenijum tim i Južna Bačka.

Kako se EPS našao na rubu propasti

Od kraja 2021. godine kada je došlo do potpunog kolapsa u EPS-u pod palicom tadašnjeg direktora Milorada Grčića, ovo preduzeće konstantno beleži gubitke.

nova s

Leti je EPS umesto da izvozi, konstantno uvozio struju. To se nastavilo i sad. Dug EPS-a u tri kvartala 2022. godine povećan je za 50 odsto i premašio 1,5 milijardi evra. Nakon što je Grčić podneo ostavku, nasledio ga je Miroslav Tomašević ali to nije zaustavilo urušavanje EPS-a.

U međuvremenu, nakon izbora sa mesta ministra energetike smenjena je Zorana Mihajlović, a na tu poziciju imenovana je Dubravka Đedović. Njoj je ministarska funkcija „vatreno krštenje“ u oblasti energetike, imajući u vidu da dolazi iz bankarskog sektora i da je bez značajnog iskustva u oblasti energetike.

Bonus video: Vučić Grčiću: Mićo, ti od Nove godine da radiš nešto drugo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare