Foto: Promo

Suve šljive koje potiču sa voćnjaka iz okoline Šapca spadaju među najbolje u Srbiji. Tri godine zaredom krunisane su zlatnom medaljom na Novosadskom sajmu. A nije u pitanju retka sorta, naprotiv, reč je o klasičnoj „Stenlej“ šljivi, najzastupljenijoj u našoj zemlji. Ono što je, međutim, čini toliko izuzetnom je način na koji se ona uzgaja, bere, obrađuje, dehidrira, otkoštava pa i pakuje. Šljive se ubiraju sa najboljih gazdinstava, a ceo proces prerade prolazi kroz vredne ruke 22 radnika, od kojih je 19 sosoba sa inviditetom.

Ovim rečima, veoma ponosno, opisuje svoj posao Marija Ignjatović, suvlasnica i direktorka Novitas Consult, preduzeća iz Šapca, čije se upakovane šljive mogu pronaći u Maxi supermarketima od severa do juga zemlje. Sve što proizvedu i upakuju ovi vredni i posvećeni Šapčani plasira se isključivo u trgovinski lanac Delez Srbija. Godišnje se ovom lancu isporuči
između 10 i 12 tona suvih šljiva i još skoro 25 tona svežih.

Cilj ove preduzetnice je da se brojke dodatno podignu u narednim sezonama, jer im je, kako sama priča, posao krenuo nabolje od kada imaju pouzdanog partnera koji im obezbeđuje

siguran plasman celog roda.

„Porodično poljoprivredno gazdinstvo, koje uzgaja šljivu na deset hektara, poljoprivredom se bave godinama unazad. Taj posao obavljaju sa mnogo ljubavi i pažnje. Vode računa o svakom mogućem detalju, ne samo kada je u pitanju uzgoj već i način na koji se plodovi beru, pa čak i u kakve se gajbice stavljaju. Svima nama su najvažniji kvalitet i zdravstvena ispravnost i upravo iz tog razloga uveden je GLOBAL GAP, odnosno sertifikat za odgovornu poljoprivrednu praksu. Sem ovog, sarađujemo sa još pet malih poljoprivrednih gazdinstava sa ovog područja, koji posluju po istim principima jer nam je svima isti cilj, da imamo najbolje proizvode na tržištu. Sarađujući sa kompanijom Delez učimo od najboljih, istovremeno deleći znanje kako međusobno tako i sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava u želji da trud koju svi ulažemo prenesemo na krajnjeg kupca“, nastavlja Marija.

U ove proizvode koje svakodnevno viđamo u Maxi supermarketima, utkane su i dodatne vrednosti. A to su pažnja i posvećenost svih onih koji ove voćke pripremaju za plasman.

Foto: Promo

„Tržište rada uglavnom nije previše sklono da upošljava osobe koje imaju smanjenu radnu sposobnost, ali mi smo dokazali suprotno, da imamo tim koji dobija, da su naši radnici izuzetno
motivisani, veoma lojalni i osećaju se srećno i korisno jer su dobili priliku da rade. Naša radna atmosfera zato odiše posebnim duhom, duhom prijateljstva i uzajamne podrške. Iz tog razloga mi nemamo fluktuaciju radne snage. Mi nismo samo kolege, mi smo jedna bliska porodica“, dodaje Marija.

Osim šljiva, Novitas Consult u trgovinski lanac Delez plasira i druge kulture – zelen vezu, praziluk, čeri daterino, beli luk, celer štapić, kelerabu, trešnju i krušku. Ne nameravaju da tu stanu i već planiraju da proširuju ovu listu novim asortimanom. A to se sve uklapa u strategiju kojom se ponosi Delez Srbija budući da danas sarađuje sa više od 200 domaćih dobavljača voća i
povrća. Tokom ove godine Maxi je otkupio više od 50 hiljada tona voća i povrća od lokalnih proizvođača širom Srbije, a u planu je da ovaj broj, kao i raznovrsnost kultura, poveća u
narednoj godini.