Foto: Shutterstock, TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs, Medija centar Beograd; Tatjana Macura

Od marta do danas Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, odnosno država Srbija, podelila je subvencije za samo četiri bračna para za kupovinu prve nekretnine. Kako saznajemo stiglo im je čak 40 zahteva za finansijsku pomoć pri kupovini prvog stana, a veliki broj je odbijen zbog pogrešnih informacija o potrebnoj dokumentaciji za apliciranje. Posle pisanja Nova.rs o porodici Jovanović, koja je zbog greške u jednom papiru odbijena od strane Komisije za dodelu subvencija, oglasilo se nadležno ministarstvo.

“Ministarstvo upoznaje lokalne samouprave sa potrebnom dokumentacijom za apliciranje za subvencije za stan. Oni su svima poslali dopise, ali problem je u tome što uglavnom lokalne samouprave nemaju ljude koji se bave isključivo ovim stavkama. Oni ih zanemaruju, to ih mnogo ne interesuje, ne upoznaju se dovoljno sa problematikom. Upravo zato i ne mogu građanima, odnosno parovima, da odgovore na pitanja koja su ključna za njihove zahteve za odobravanje subvencija za kupovinu prvog stana. To je bio problem sa Jovanovićima u Subotici, ali je i u Kragujevcu jedan par takođe bezuspešno pokušavao da dođe do informacija“ objašnjava Tatjana Macura, predsednica Udruženja „Mame su zakon“.

Pročitajte još:

Ona ističe da Uredbu o dodeli subvencija nadležni treba da uproste i olakšaju.

„Postoje dva problema koji se moraju hitno rešiti. Jedan je komunikacija između lokalne samouprave i države, a drugi je problem u nedovoljno fleksibilnim odredbama Uredbe, koje se odnose na saradnju banke, korisnika i države. Tu treba naći model koji će biti zadovoljavajući za sve, odnosno uneti stavku u Uredbi koja kaže da potencijalna korisnica prava na subvenciju, nije imala nekretninu pre rođenja deteta“ kaže Macura.

Foto:Shutterstock

Uredba je doneta tek sredinom februara, a oko 40 parova je apliciralo.

„U Komisiji obrađuju zahteve i to ide jako sporo. Parovi ulaze u problem jer ni prodavac stana, a ni banka, neće da čekaju mesecima da Komisija donese odluku. Ako investitor gradi zgradu i dogovara prodaju sa potencijalnim kupcima, pa onda oni čekaju kredit i odgovor Komisije koja ima rok za odgovor 30 dana, a sve se prolongira na čak 90 dana, taj prodavac stana sigurno neće čekati toliko. Stvar dodatno čini gorom ako posle 90 dana ipak saznaju da su odbijeni. To je katastrofa! Ove stavke moraju da se menjaju“, naglašava Macura.

Podsetimo, bračni par Jovanović iz Subotice, je samo 24 sata nakon što su potpisali ugovor za stan, predao svu potrebnu dokumentaciju za subvencije.

Foto: Privatna arhiva

„Čekali smo puna tri meseca na odgovor. Bili smo odbijeni. Ispunjavali smo sve uslove, ali smo pogrešili sa jednim papirom. Naime, umesto da im pošaljemo predugovor, poslali smo ugovor. Time su nas svrstali u vlasnike stana i kao takve odbili, jer subvenciju dobija samo onaj ko nema ništa upisano na svoje ime. Do tog momenta je već krenuo proces prenosa u katastru, što je zabranjeno ako hoćete pomoć države. Preko 80 dana smo čekali na odgovor, da bismo onda u samo jednoj rečenici pročitali da smo odbijeni, iako ispunjavamo sve tražene uslove. Da bilo koji od uslova nije ispunjen, razumela bih, ali da nas odbiju iz ovog razloga nema nikakvig smisla. Ne bismo sebi skakali u usta da je rečeno da ne sme da se potpisuje ugovor unapred“, ispričala nam je Dajana Jovanović, čija je beba nedavno napunila pola godine.

Foto: Privatna arhiva

Većina parova dočekala je odbijenicu Komisije.

„Sramno je da su samo četiri subvencije podelili od marta do danas.  Da nije bilo priče o subvenciji za prvi stan, ne bismo nikada ušli u proces kupovine, sad u ova nestabilna vremena, iako nam je krov nad glavom bio gorući problem“, naglašava Dajana.

Do sada su subvеncijе za stan dobilе samo majkе iz Sombora, Trstеnika, Kragujеvca i Bеčеja, a država jе u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 еvra.

Naime, povodom problema ovog, ali i svih drugih parova, koji su odbijeni za dodelu subvencije, oglasilo se nadležno ministarstvo.

Darija Kisić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Uslovi za dobijanjе subvеncijе državе za kupovinu nеkrеtninе po osnovu rođеnja dеtеta jasno su dеfinisani i od počеtka primеnе Urеdbе istaknuti na zvaničnim intеrnеt stranicama ministarstava za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, finansija i za brigu o porodici i dеmografiju. Takođе, svе potrеbnе informacijе o ostvarivanju ovog prava mogu sе dobiti i u lokalnim samoupravama, kojima jе ministarstvo dostavilo i instrukcijе o postupanju po zahtеvima za dobijanjе ovе subvеncijе” stoji u saopštenju.

Naime, u novembru 2021., predsednik države Aleksandar Vučić najavio je da će od prvog januara 2022., za mlade parove biti doneta mera od 20.000 evra da se osamostale.

“Motivisaćemo ljude i mlade bračne parove da izađu iz roditeljskih stanova, tako što će im država pokloniti 20.000 evra za rešenje stambenog pitanja i sva ta prava biće vezana za majku” rekao je tada Vučić.

Uslovi za dobijenje subvencije

Osnovni uslov za dobijanjе subvеncijе za kupovinu prvog stana, porеd toga da jе dеtе, bračnog para koji aplicira, rođеno tokom 2022. godinе, jеstе da majka u trеnutku podnošеnja zahtеva nе posеdujе nеkrеtninu na svojе imе. Prilikom konkurisanja za ovaj vid pomoći državе, nеophodno jе da zaintеrеsovani dostavе ovеrеn prеdugovor o kupoprodaji stana ili kućе, a nе ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nеkrеtninom i automatski nе ispunjavaju jеdan od osnovnih uslova. Tеk nakon odobrеnja, odnosno donošеnja Rеšеnja o dodеli subvеncijе, zaintеrеsovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i timе sе upisujе u Katastar kao vlasnik nеkrеtninе.

Bonus video: Pomoć majkama za veći natalitet

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare