Foto: Shutterstock/Madhourse

Skoro početak školske godine veliki broj stanodavaca u Nišu iskoristio je da podigne cene kirija za učenike i studente za 20 ili 30 odsto, ali ima i onih kojih sada traže 50 odsto, čak i 100 odsto više nego prošle godine.

Prosečan stan u Nišu, jednosoban, jednoiposoban ili dvosoban izdaje se za 200 do 250 evra mesečno, bez uračunatih komunalnih troškova, dok se zakup garsonjera kreće od 150 do 200 evra.

Studenti govore da su prvenstveno poskupeli stanovi u blizini fakulteta i da stanodavci „igraju na kartu“ da za 20, 30 ili 50 evra podstanari neće da se maltretiraju, da neće da traže novi stan i preseljavaju se.

Student Medicinnskog fakulteta Luka Ilić rekao je za Novu.rs da je njegovoj koleginici sa fakulteta stanodavac nedavno saopštio da će od 1.oktobra zakup stana plaćati 200 evra, umesto dosadašnjih 100.

„Zaista je zaprepašćena, ali je odlučila da ne traži drugi stan jer do kraja studija ima još pet, šest ispita. Sada je zbog toga baš pod velikim pritisikom, roditelji je požuruju da što pre završava fakultet, jer ne mogu da joj dugo plaćaju kiriju 200 evra“, izjavio je Ilić.

Studentkinja Pravnog fakulteta Mila Petrović kazala je da će od 1. septembra garsonjeru morati da plaća 150, umesto 120 evra.

„Vlasnik je došao re par dana i bez ikakvog objašnjenja mi je podigao kiriju. Razgovarala sam sa roditeljima, odlučili smo da ostanem u istoj garsonjeri jer mi odgovara lokacija. Pitanje je i da li bi mogla da nadjem pristojan smeštaj za 100 ili 120 evra, mislim da ne. Kirije su poskupele u celom gradu“, rekla je Petrović.

Marija Đorđević, majka srednjoškolca, kazala je da su posle duže potrage sinu uspeli da pronađu sobu za 80 evra mesečno.

„Ne može da putuje jer do našeg sela autobusi ne idu uveče i ne može da se vrati iz popodnevne smene. Baš smo se zabrinuli da li ćemo moći da mu nađemo smeštaj jer sve oglase koje smo gledali bili su 200 ili 250 evra. Uz preporuku prijatelja pronašli smo sobu u kući jednog dede koji živi na periferiji Niša. Soba je dobra, ali će kupatilo i kuhinju morati da deli sa još jednim dečkom koji će stanovati u istoj kući. Jeste prilično daleko od škole, ali su sobe u kućama pored škole duplo skuplje“, rekla je Đorđević.

Agent za prodaju nekretnina u agenciji „Proagent“ Biljana Savković istakla je za Novu.rs da su roditelji i studenti sa pravom zabrinuti jer su cene zakupa stanova poslednjih meseci dosta „skočile“.

„Kirije zapravo rastu poslednje dve godine, a počele su odmah nakon što je krenula epidemija korona virusa. Cene zakupa za mnoge stanove su više od realnih i ne odgovaraju opremljenosti i lokaciji stana. Međutim, ponuda stanova za zakup je mala i ljudi prihvataju i te više cene“, rekla je Savković.

Foto: Shutterstock

Ona je kazala da se kirije za prosečne stanove, u Nišu kreću od 200 do 250 evra, a najtraženiji su mali stanovi, garsonjere i jednosobni.

„Mali stanovi se izdaju odmah nakon oglašavanja. Ranije su studenti zakupljivali veće stanove, dvosobne ili trosobne, pa je više njih delilo kiriju, a sada više ne. Sada svi žele da žive sami u stanu i traže manju kvadraturu“, objasnila je Savković.

Ona je kazala da u Nišu ima stanova koji se izdaju i za 500, 600 ili čak 800 i 1.000 evra, ali da njih ne zakuljuju porodice ili pojedinci, već isključivo firme za svoje menadžere i inženjere.


BONUS VIDEO Top 5 lokacija stanova u Bg za studente i njihove cene

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare