Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu dobilo je u ponedeljak novi predlog o načinu oporezivanje, kojim se rešavaju nesuglasice na relaciji država-frilenseri oko otplate dugova. Predstavnici udruženja, Miran Pogačar i Katarina Pavlović, rekli su da je novi predlog čak malo i gori od starog, a osvrunuli su se i na medijske spekulacije oko novog rešenja i nazvali to običnim spinom. Danas u 14 sati počeće pregovori između Vlade i frilensera, posle kojih će se znati da li konačno imamo rešenje ili se naziru potencijalno novi protesti frilensera.

Početkom godine, nakon što je Vlada Srbije donela odluku da država naplati retroaktivno porez na zaradu, pokrenut je talas nezadovoljstva radnika na internetu. Više hiljada frilensera okupilo se ispred Narodne skupštine zahtevajući da se povuče sporna odluka, a oglasio se i sam predsednik Aleksandar Vučić koji je poručio da porez mora da se plati.

„Ima prostora da se razgovara o tome od kada da se plaća porez, a ne o tome da li će da se plati porez. Možete da upadate u skupštinu, da rušite institucije i sajtove, nema problema ali za to sledi krivična odgovornost. Da ne platite porez, to ne može, porez ima da se plati“, izjavio je u svom maniru predsednik.

Pregovori vlasti i flilensera trajali su tri nedelje, a završeni su neslavno. Nakon masovnih protesta, deluje da je došlo do ublažavanja stavova vlasti, a predsednik se ponovo oglasio pre nekoliko dana koji je u jednoj emisiji izjavio da im ipak ne treba naplaćivati porez.

„Ja mislim da tim ljudima je potrebno omogućiti da rade. Sad je jasno kakav porez treba da plate, ali nemojte da im naplaćujete retroaktivno“, rekao je Vučić.

U ponedeljak je stigao novi predlog za radnike na internetu, a prema njihovim rečima novi predlog je čak i malo gori od starog. U medijima se pojavila informacija da će 80 odsto frilensera dobiti otpis duga, dok će za preostalih 20 odsta biti izvršen određeni reprogram.

Miran Pogačar Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„To što oni nama nude je čista katastrofa. Ponuda se nije poboljšala, čak se malo pogoršala u odnosu na prethodnu. Oni govore da nam izlaze u susret, a ne da to ne čine, nego nas stavljaju u još veće probleme. Kada je reč o tih 80 odsto, to je laž, manipulacija, bez ikakvih tačnih podataka“, rekao je predstavnik influensera Miran Pogačar.

Pravnica Katarina Pavlović pokazala je i tabelu u kojoj je prikazana ponuda Vlade u obliku poreskog opterećenja starog i tekućih obaveza.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Onaj ko mesečno zarađuje 200 evra i ukupno za godinu dana zaradi 282.000 dinara, ne mora da plati unazad ništa, ali to zaista nije 80 odsto frilensera. Poresko opterećenje sa povećanjem ukupnih prihoda progresivno raste i dostiže neverovatno iznose“, rekla je Pavlović.

Danas u 14 sati biće nastavljeni pregovori vlasti i radnika na internetu, a prema stavovima koje iznose i jedni i drugi i javnosti predstoji borba da se dođe do rešenja. Frilenseri su rešeni da se dođe do trajnog rešenja, a navedeni predlozi za njih su nedovoljni. Sa druge strane, ne treba ni očekivati da će Vlada bezuslovno prihvatiti sve zahteve radnika na internetu, pa nam predstoji neizvesna runda dijaloga dve strane.

Pogačar: Da plaćamo porez od 2020. i ništa preko toga

Neposredno pred sastanak, Miran Pogačar, predstavnik radnika na internetu, rekao je za Nova.rs da će njihov predlog Vladi biti isključivo da plaćaju porez od 2020. godine – i ništa preko toga. Pogačar je rekao da su ponude vlade koje su iznošene proteklih dana u medijima prosto „laž“, ali da i ako budu iznesene na sastanku da ih neće prihvatiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar