Foto: Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije"

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" saopštilo je da je preko 4.500 građana potpisalo onlajn peticiju za normalan rad ugostiteljskih objekata, a da je isto toliko građana to učinilo uživo. Iz udruženja navode da je sve to učinjeno za manje od 24 sata.

Saopštenje udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ prenosimo u celosti:

„Pored vraćanja normalnog radnog vremena ugostiteljima bez nelogičnih ograničenja, zahtevamo da se po hitnom postupku započne sa primenom Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti kovid 19 („Sl. glasnik RS“ br 54/2020, 126/2020 i 17/2021) https://www.paragraf.rs/propisi/uredba-o-uslovima-i-kriterijumima-uskladjenosti-drzavne-pomoci-poremecaji-privreda.html) i da se u najkraćem roku svim delatnostima koje su merama onemogućene da rade (ugostitelji, igraonice, perionice, ćumurane, turizam, organizacija događaja sa pratećim delatnostima, itd)“, navodi se u saopštenju.

Dalje iz udruženja navode koji su zahtevi pred nadležnim organima.

„Otpis poreza i doprinosa, nadoknada svih fiksnih troškova počev od pandemije do danas, nadoknada troškovi 80% bruto zarada za 12 meseci, ukidanje parafiskalnih nameta i nepotrebnih dažbina (eko-taksa, sokoj, natpisi na objektima,itd), smanjenje pdv-a na 5% u naredne dve godine, umanjenje lokalnih dažbina i taksi“, dalje se dodaje.

„Očekujemo da se Krizni štab reorganizuje na način da svi oni koji svojim neprofesionalnim delovanjem uzrokuju nepopravljivu ekonomsku štetu domaćim privrednicima i svi oni koji su u sukobu interesa podnesu ostavke“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar