Foto:Predrag Petrović

Predsednik sindikata fabrike Zastava oružje iz Kragujevca Dragan Ilić izjavio je danas da se taj sindikat godinama zalagao za konverziju potraživanja državnih poverilaca u stalni kapital tog preduzeća.

Ilić je FoNetu rekao da bi oslobođenje iz dužničkog ropstva relaksiralo poslovanje fabrike i omogućilo joj modernizaciju i proširenje proizvodnje, ali da je, po njegovim saznanjima, konverziju duga opstruiralo Ministarstvo finansija.

Prema dostupnim informacijama, ukupna dugovanja kragujevačke fabrike oružja na kraju 2020. godine, bila su 200 miliona evra, a među najvećim poveriocima su Zastava Energetika, preko koje se fabrika oružja snabdeva energijom uključujući i električnu, Fond za razvoj Republike Srbije i Fond za Penzijsko invalidsko osiguranje.

Ilić je rekao da fabrika Zastava oružje nije uplaćivala doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje zbog čega sada godišnje izdvaja milion evra za povezivanje radnog staža zaposlenima koji odlaze u penziju.

On je istakao da se konverzija dugovanja prema državnim poveriocima odnosi na period do 31. decembra 2016. godine.

Međutim, fabrika i dalje posluje sa gubicima i i dalje pravi nove dugove, na šta naš sindikat takođe upozorava, rekao je Ilić.

Konverzija dugovanja bi, iako sa zakašnjenjem, svakako dobrodošla fabrici u Kragujevcu, naglasio je Ilić.

On je rekao da su konverzije dugovanja, koje su ranije urađene za fabrike namenske proizvodnje Prva iskra iz Bariča, Prvi partizan iz Užica i Prva petoletka iz Trstenika, dale dobre rezultate i upitao zašto to nije, znatno ranije, urađeno sa fabrikom Zastava oružje.

BONUS VIDEO Predstavnici Fijata posle pregovora u Predsedništvu: Kreće podela otkaza u fabrici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar