Foto:Predrag Petrović

Raspiničko trošenje fabričkih para, nepovezan staž, narasla dugovanja, nedostatak resursa za proizvodnju, razlozi su zbog kojih se Sindikalna organizacja "Zastava oružja", usprotivila imenovanju Amira Osmanagića za novog člana Nadzornog odbora. Osmanagić je na predlog Ministarstva odbrane, 21. januara izabran na tu funkciju, a u sindikatu su njegovo imenovanje okarakterisali kao "pogubno za fabriku".

Sindikalna organizacija fabrike oružja iz Kragujevca, podsetila je da je Amir Osmanagić već jednom bio član Nadzornog odbora i da je u periodu njegovog upravljanja fabrikom, od 2017. do 2019. godine, došlo do „potpunog razaranja fabričkog sistema“.

Sindikat u svojoj reakciji na Osmanagićevo imenovanje, navodi da su u tom periodu napravljeni ogromni gubici, a dug fabrike narastao za preko 40 miliona dinara. Ukazuju da se u fabrici nenamenski trošio novac, dok su se dugovi gomilali.

„Nadzorni odbor se bavio odobravanjem sponzorstava kroz visoke novčane iznose pojedincima i društvima van fabrike, kupovani su stanovi, odobravane stipendije za školovanje, otpisivane kamate dužnicima, a Osmanagić se bavio i nabavkom zaštitne opreme po duplo većim cenama od tržišnih. Rasipničko trošenje fabričkih para u prošlosti, danas onemogućava puno finansiranje proizvodnje zbog čega se kriza u fabrici ispoljava kroz nedostatke mnogih resursa za potrebe procesa proizvodnje“, istakli su u Sindikalnoj organizaciji.

Dodaju da su zarade u fabrici „Zastava oružje AD“ niže od republičkog proseka, da radnici odlaze u penziju sa nepovezanim stažom, kao i da Nadzorni odbor ništa nije preduzeo u vezi sa konverzijom dugovanja, zbog čega je, kako su naveli, fabričko poslovanje opterećeno enormnim kamatama u iznosu od više stotina miliona dinara.

Sindikat je više puta, od Ministarstva odbrane i Vlade Srbije zahtevao smenu predsednika Nadzornog odbora, „zbog štetnih odluka i izgubljenog ugleda fabrike“, ali kako ističu u saopštenju, nailazili su samo na ignorisanje nadležnih.

U toj sindikalnoj organizaciji su najavili da će nastaviti da insistiraju na odgovornosti za učinjena dela protiv fabričkih interesa i interesa radnika fabrike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)