Dejan Šoškić i Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Dragan Mujan/Nova.rs

"Tvrdnja da je razlog za odlazak investitora iz Srbije "rast plata i privredni razvoj u zemlji" u svojoj osnovi je nestručna i netačna, tvrdi nekadašnji guverner i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić. U izjavi za Nova.rs on tvrdi da je razlog povlačenja GEOX-a, po svoj prilici, smanjena profitabilnost kao posledica neadekvatne ekonomske politike u Srbiji koja guši razvoj izvoznog sektora i odsustvo bitnijeg napretka u ukupnom poslovnom ambijentu u zemlji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da kompanije kao što je Geoks ne mogu da “isprate” to što je u Srbiji prosečna plata 65.000 dinara i to što se planira i povećanje minimalne zarade iznad 35.000 dinara, pa zato idu u zemlje u kojima mogu da plaćaju radnike manje.

„Nemam ništa novo da kažem osim onog što sam rekla i pre sedam dana, to je proces koji se prirodno dešava kada imate rast i razvoj jedne ekonomije“, rekla je Brnabić povodom zvanične informacije Geoksa da ide u likvidaciju.

Dodala je da vlast nikad nije želela da Srbija bude zemlja jeftine radne snage, ali je nezaposlenost bila veća od 25 odsto i „morali ste da dovodite investitore koji su radno intenzivni i daju minimalne plate“.

Profesor Šoškić ima drugačije viđenje naše ekonomske situacije i razloga za odlazak investitora.

„Ako su SAD sa svojim visokim platama interesantne za inostrane investitore iz Evrope i Azije, koji upravo u Americi otvaraju svoje fabrike i razvojne centre i ako uprkos platama koje su više u Kini od onih u Srbiji, kredibilni investitori ne odlaze iz Kine, onda je jasno da je problem s odlaskom nekih kredibilnih investitora iz Srbije u nečemu drugom. Sasvim pojednostavljeno, nivo plata je za investirore samo jedna od informacija, svakako ne i odlučujuća“, navodi Šoškić.

On napominje da investitore mnogo više zanimaju plate u odnosu na produktivnost, tj. zanimaju ih takozvani „jedinični troškovi rada“, i to izraženo u valuti u kojoj prodaju svoju robu.

„Dakle, ako preduzeće proizvodi u Srbiji i izvozi na strana tržišta (kao što je bio slučaj s GEOX-om) u domenu troškova proizvodnje za investitore plata je samo jedna bitna komponenta, druge dve bitne komponente su produktivnost i devizni kurs. Na produktivnost bitno utiču kvalitetno obrazovanje i nauka, a Srbija ne samo da u tom domenu bitno zaostaje, već i nema naznaka da će se to u dogledno vreme popraviti. A devizni kurs koji je fiksiran zapravo dovodi do realne aprecijacije i to direktno šteti izvoznicima (npr. GEOXu)“, navodi Šoškić.

Objašnjava i sve negative strane ekonomske politike koja se sprovodi u našoj zemlji.

„Ono što se kao ekonomska politika sprovodi poslednjih godina u Srbiji, a to je rast plata bez adekvatnog rasta produktivnosti i uz fiksiranje kursa, i na to sam više puta ukazivao u javnosti, nužno vodi padu konkurentnosti domaće proizvodnje na inostranim tržištima (pa i proizvodnje GEOXa). Takva ekonomska politika, ponavljam, postepeno će voditi padu proizvodnje pre svega naših izvoznika (npr. GEOXa), ali potencijalno i rastu trgovinskog deficita i javnog duga na srednji i dugi rok. I to nam se sada dešava“, tvrdi Šoškić.

Ističe da je za inostrane investitore važan poslovni ambijent, a pre svega vladavina prava i snaga institucija.

„Srbija u tim domenima, kako nas redovno upozorava Evropska komisija, pa i Evropski parlament, ne napreduje. Povlačenje GEOXa je vrlo loša vest. Povlači se ozbiljan i prepoznatljiv investitor sa globalno jakim brendom, i posebno, povlači se investitor izvoznik, tj. investitor koji je bio u tzv. razmenjivom delu BDPa Srbije, a to je upravo onaj sektor ekonomije čiji razvoj (a ne opadanje) treba da nas izvede na „zelenu granu“. Ako se jedan GEOX povlači iz razmenjivog dela BDPa Srbije, kako ubediti druge investitore da dođu i investiraju u taj sektor?“, zaključuje Šoškić.

Podsetimo, Geoks se oglasio sa zvaničnom informacijom da odlaze iz Srbije, te da je pokrenut postupak likvidacije i gašenja preduzeća. Odlaskom ove kompanije iz Srbije bez posla ostaje 1.200 ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare