Protest frilensera
Protest frilensera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Narodna skupština raspravljaće na današnjoj sednici o novom predlogu za oporezivanje radnika na internetu, odnosno frilensera. Ministar Siniša Mali rekao je nedavno da je Vlada izašla u susret zahtevima frilensera, ali da se neće preći crvena linija. Udruženje radnika na internetu, s druge strane, uputilo je pismo predsedniku skupštine Ivici Dačiću da prisustvuju sednici, a kako saznajemo u planu je i organizacija protesta.

Današnja sednica imaće 12 tačaka dnevnog rada, a predlog o oporezivanju frilensera naći će se na dnevnom redu kao 4. tačka. Ono što je za sada sigurno jeste da sutra neće biti doneta odluka o novom n načinu oporezivanja, već da će epilog biti poznat kroz nekoliko dana.

Ministar Siniša Mali najavio je da su napravljeni koraci u pravcu rešenja problema radnika na internetu, ali dodao da se ne sme preći crvena linija. On je istakao da je država najviše izašla u susret frilenserima koji su mesečno zarađivali do 56.000 dinara, te da oni nisu u obavezi da plaćaju poreze i doprinose unazad.

„Time smo najvažniji zahtev tih udruženja frilensera uvažili“, rekao je Mali govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana i Predlogu zakona o dopuni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i dodao:

„Kada je reč o frilenserima koji su zarađivali stotine hiljade evra klađenjem na internetu, to jeste problem, ali i za njih smo napravili rešenje.  Na primer, ukoliko je neko zarađivao 700 evra mesečno, kroz reprogram smo ponudili da ne naplaćujemo zateznu kamatu, kroz tih 120 rata, tako da će oni taj stari dug plaćati mesečno 7,4 evra. Mislim da je to vise nego fer“, istakao je Mali.

Udruženje radnika na internetu pozvalo je predsednika Narodne skupštine da im dozvoli da prisustvuju sutrašnjoj sednici.

„Dozvolite nam da obraćanjem Skupštini pojasnimo koji je put rešenja. Želimo da damo priliku poslanicima da prepoznaju vrednost ovih mladih lјudi i pomognu da opstane jedna od retkih zdravih grana privrede koja se razvila bez ikakve pomoći države i kojoj treba omogućiti da se održi u životu i nastavi da raste. To se može učiniti samo pravilnom i dobrom analizom prirode posla i nalaženjem adekvatnog poreskog tretmana za tu vrstu radnika, kao što su to već učinile zemlјe u okruženju“, naveli su u zahtevu.

Oni su istakli da je cilj izmena koje je predložila Vlada regulisanje poreskih obaveza za osobe koja prihode dobijaju iz inostranstva – za frilensere, za period od 1. januara 2015. do 30. septembra 2021, kao i utvrđivanje poreske obaveze za period od 1. oktobra 2021. do donošenja Zakona o fleksibilnim oblicima rada, koji će ubuduće regulisati prava i obaveze tih osoba.

Predsednik Udruženja radnika na internetu više puta je istakao da se ne može retroaktivno naplaćivati porez, te oni ne žele da porez plate, ali da je pljačka naćin na koji se to radi.

Miran Pogačar , Protest frilensera
Miran Pogačar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naš zahtev je da se porez otpiše do oktobra 2020. godine jer nismo krivi što država nije na vreme propisala kako da se oporezuju frilenseri nego to sada čini retroaktivno“, rekao je Pogačar i dodao da o načinu budućeg oporezivanja treba tek razgovarati”, istakao je Pogačar.

Podsećamo, radnici na internetu početkom godine su otpočeli protest protiv odluke Vlade da ih retroaktivno oporezuje, što su oni smatrali nepravednim. Nakon nekoliko neuspelih pregovora sa predstavnicima Vlade, frilenseri su održali veliki protest ispred Skupštine, nakon čega su kampovali četiri dana ispred platoa Skupštine, kako bi dočekali veliki ekološki protest 10. aprila.

Na protestu koji je održan u utorak bilo je prisutno oko 1.200 građana koji su poručili da će biti istrajni u svojoj borbi.

„Već smo nešto postigli. Premijerka Ana Brnabić je prošla i rekla da je spremna da razgovara. Očigledno je da ovakva okupljanja imaju efekta i da Vlada zna da je predlog koji su dali upitan“, rekao je za Nova. rs Pogačar.

Šta Vlada predlaže

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana, kojima se utvrđuje visina normiranih troškova po osnovu prihoda od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem. Poreska prijava se podnosi u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su prihodi ostvareni.

Novim zakonskim rešenjem ne plaća se porez na dohodak građana na navedene prihode ostvarene u kalendarskoj godini u visini do 384.000 dinara godišnje, a deo prihoda koji je iznad tog iznosa umanjuje se za normirane troškove od 43 odsto od ostvarenih prihoda.

„Poreska obaveza po osnovu navedenih prihoda plaća se na 120 jednakih mesečnih iznosa. Odredbe zakona primenjivaće se od 1. oktobra 2021. godine, osim odredbe koja se odnosi na prihode ostvarene u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine na koje se porez plaća samooporezivanjem, koja će se primenjivati od dana stupanja na snagu zakona“, navodi Vlada Srbije.

Na sednici je, ističe se, usvojen i Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim se precizira utvrđivanje i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu ugovorene naknade koja je ostvarena u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. septembra 2021. godine, od lica koje prilikom isplate naknade nije obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa.

Doprinosi se utvrđuju rešenjem poreskog organa i plaćaju saglasno odredbama zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje odredbe se odnose na poreski tretman ugovorene naknade ostvarene u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine na koju se porez plaća samooporezivanjem.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare