"Majka sam dva frilensera. Došla sam da stojim ispred njih, da ne bi napustili ovu zemlju, jer ako mi deca odu, ovo će biti moja grobnica", ovako gospođa Erika za portal Nova.rs objašnjava šta radi na protestu frilensera. Uz nju na protestu su i frilenseri iz cele Srbije. Svi oni za Nova.rs objašnjavaju zašto je važno da se u Srbiji reši položaj i prava radnika na internetu.

Frilenseri su održali protest pred Skupštinom Srbije i pošetali do Vlade da bi pokazali svoje nezadovoljstvo načinom na koji država planira da reši pitanje njihovog  oporezivanja. Deo učesnika je još od sinoć na platou ispred Skupštine gde su postavili šatore, a planiraju da  ostanu tu sve do subote, kada će se priključiti protestu „Ekološki ustanak“.

Među onima koji su došli da podrže frilensere je i gospođa Erika. Objašnjava odakle ona na protestu.

Protest frilensera
Protest frilensera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Majka sam dva frilensera. Došla sam da stojim ispred njih, ne iza, ne ispred da ne bi morali da napuste svoju domovinu. Oni su sami našli posao, niko im nije našao. Očekujem sve najbolje, ali prema ovoj vlasti sam jako sumnjičava. Mogu da vam kažem samo ovo. Ja sam sve prodala da bih sinu kupila kuću. On u tu kuću verovatno neće ni ući, verovatno će ona biti moja grobnica. Ako mi odu deca, šta da radim ja”, ističe  Erika.

Iz Niša sa šatorom pred Skupštinu

Milica Dinić je frilenserka iz NIša. O svojim razlozima za protest priča dok zatvara šator i stavljala promrzlim rukama kapu na glavu. Tu je da podrži svoje kolege i prijatelje i poručuje da njihova borba neće prestati.

“Došla sam sinoć sa svojim prijateljima i mi smo tu zajedno u kampu. Danas smo ovde da se izborimo za fer i pošteno oporezivanje. Od početka govorimo da nije problem oporezivanje, već način na koji se ono radi, što je apsolutno neprihvatljiv”, rekla je Milica za Nova.rs

Protest frilensera
Protest frilensera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na naše pitanje kako su ona i njeni prijatelji proveli hladnu beogradsku noć, Milica priča da je bilo hladno, ali da to njima nije problem.

“Imamo jasan cilj i nije nam teško ništa. Autobus je krenuo iz Niša i mi ćemo ostati do 10. aprila, jer nam je bitan i ekološki protest”, objašnjava.

U šetnji od zgrade Vlade Srbije do Slavije srećemo još frilensera voljnih da objasne zašto im je važan ovaj protest.

„Problemi su ti što oni hoće da naplate PIO i zdravstveno osiguranje retroaktivno, a već smo to imali u prethodnom periodu od oca ili majke na primer. Ako je neko zarađivao na primer 700 evra, za zdravstveno odlazi oko 100 evra . Mi smo nešto najbliže ljudima koji rade honorarno, trebalo bi naplatiti na svaki priliv porez. Mi nismo radnici, mi smo honorarci. Za nas mora da postoji zakon koji će urediti naše poslove“, rekao je Dejan.

Radnici na internetu

Neki frielnseri ove probleme imaju godinama, te ovo za njih nije ništa novo.

„Bavim se programiranjem, a godinama imam probleme. Zatvorio sam jednu firmu, prvi put 2017. godine zbog problema sa advokatima, pa onda drugi put 2020. Od protesta očekujem da se udružimo. Mislim da je 80 odsto građana problem, jer je veliki broj građana uspavan. Ljudi, probudite se, molim vas. Nas ne razumeju, ljudi ne shvataju jednostavno da je ovo veliki problem za mene“, ističe Marko Jovanović i poručuje da je „buđenje u toku“.

Frilenseri/ protest

U četvrtak su frilenseri širom Srbije organizovali protestnu šetnju kojom su izrazili nezadovoljstvo rešenjem Vlade za njihovo oporezivanje. Deo učesnika, koji su još sinoć na platou ispred Skupštine postavili šatore, ostao je da tamo kampuje sve do subote, kada će se priključiti protestu „Ekološki ustanak“. Među okupljenima bili su i bake, deke, mladi, studenti ali i svi ostali građani širom Srbije.

Među više stotina okupljenih građana bio je i aktivista pokreta pokreta Odranimo reke Stare Planine, Aleksandar Jovanović Ćuta.

Aleksandar Jovanović Ćuta, protest frilensera
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Podržavamo frilensere zato što ne može neko da se probudi ujutru i da kaže: ‘Sad mi dođete unazad za pet godina 15.000 evra svako’, makar on bio i predsednik države. Svako ko se bori za svoj status, za pravdu, za život u ovoj zemlji, mi ćemo ga podržati“, rekao je za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare